Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI ČETIRI NOVA ZAKONA ZA UNAPREĐENJE STATUSA NACIONALNIH MANJINA


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da Vlada Republike Srbije i to ministarstvo pripremaju četiri zakona koja će se u junu naći u parlamentu sa ciljem da se unapredi status nacionalnih manjina, a funkcionisanje nacionalnih saveta bude plodotvornije i transparentnije.

"Jedan od dragocenih delića tog veoma važnog mozaika jeste nacionalni savet makedonske nacionalne manjine koji će, siguran sam, takođe, uzeti učešće u onome što sledi krajem godine, a to su izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina", izjavio je Ružić posle sastanka sa makedonskim ministrom za dijasporu Edmondom Ademijem.

Ružić je rekao da je na sastanku konstatovano da je potrebno reaktivirati i implementirati sporazum između Srbije i Crne Gore i Makedonije iz 2004 godine o pokretanju i funkcionisanju međuvladine mešovite komisije.

"Smatram da je to jedan model, mehanizam koji u svakom slučaju može, čak i rasterećen od nekih dnevnih političkih tema koje na Balkanu uvek postoje, da pomogne da se pozabavimo onim što jeste interes dveju država, njihovih državljana i naših manjinskih politika", rekao je Ružić.

Ademi je istakao da je ključno pitanje tokom sastanka bilo početak rada mešovite komisije radi unapređenja prava makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Makedoniji.

"Kao ministri resornih ministarstava mi ćemo postaviti ovo pitanje našim vladama i nadamo se da će od jeseni biti formirana mešovita komisija koja postoji od 2004. godine, ali samo formalno, jer nije funkcionisala", ukazao je Ademi.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.05.2018.
Naslov: Redakcija