Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Još nije izračunat koeficijent po kom će se isplaćivati imovina koju je nemoguće vratiti u naturi. Predviđeno da isplata počne u decembru 2018. godine


Isplata obeštećenja starim vlasnicima u postupcima restitucije trebalo bi da počne za pola godine, ali Ministarstvo finansija još nije utvrdilo koeficijent po kom će se isplaćivati imovina koju je nemoguće vratiti u naturi.

Na pitanje kada se koeficijent može očekivati, iz Ministarstva su odgovorili: "U toku su postupci analize podataka koje je Ministarstvu finansija dostavila Agencija za restituciju, a koji su neophodni da bi se utvrdio koeficijent obeštećenja zasnovan na realnoj proceni."

Ukoliko obeštećenja budu kasnila, a, kako stvari stoje, to je vrlo verovatno, moraće da se menja i Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014 i 88/2015 - odluka US), ako ništa drugo bar u delu koji se odnosi na rokove. Ovo je potvrdio Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Izmene Zakona koje bi, između ostalog, olakšale vraćanje oranica, posebno komasiranog zemljišta, urađene su za mandata prethodnog premijera i poslate u proceduru, ali su povučene kada je promenjena vlada. Na pitanje šta se dešava sa tim zakonom, Sekulić kratko kaže da ne zna:

- Od momenta kada je zakon poslat u skupštinsku proceduru, nemamo o njemu informacije.

Inače, osnovica obeštećenja za oduzetu imovinu koju je Agencija poslala Ministarstvu prošle godine iznosi 13.685.522.511 evra. Tolika je, naime, ukupna procenjena vrednost oduzete imovine koja se potražuje. Međutim, maksimalan iznos koji će pojedinac moći da dobije bez obzira na ukupnu vrednost onoga što mu je uzeto biće pola miliona evra, budući da je u budžetu za ovu namenu opredeljeno dve milijarde evra.

Kada Ministarstvo utvrdi koeficijent, npr. 15 ili 20, a Vlada ga usvoji, to znači da će stari vlasnici ili njihovi naslednici moći da dobiju 15 ili 20 odsto od ukupne vrednosti onoga što im je oduzeto.

Agencija je do sada donela oko 1.000 pozitivnih rešenja o obeštećenju koja čekaju koeficijent. Ukupno je podneto 76.000 zahteva za povraćaj imovine, a u naturi je, ne računajući crkvenu restituciju, vraćeno 443.000 kvadratnih metara stanova, zgrada i poslovnih prostora, 316 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta, 5.227 hektara šuma i 31.283 hektara oranica.

Među onima koji će biti obeštećeni biće i kraljevska porodica Karađorđević, koja, između ostalog, potražuje i vile u Sarajevskoj i Krunskoj ulici u centru Beograda, kao i plac u Aberdarevoj 1, gde su danas zgrada RTS-a i Pozorište "Duško Radović".

Kada dođe na red, obeštećenje će biti isplaćivano u obveznicama, sa godišnjom kamatom od dva odsto. Tome će prethoditi isplata bespovratne akontacije - 10 odsto od procenjene vrednosti konkretne imovine, ali tek pošto se bude znao koeficijent.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 22.05.2018.
Naslov: Redakcija