Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POSREDOVANJU U REŠAVANJU SPOROVA: Podstaći primenu meditacije i arbitraže kroz unapređenje zakonodavnog okvira


Jedan od ciljeva Ministarstva pravde je da posredovanje kao način rešavanja spora - medijacija i arbitraža postanu prepoznatljivi kao postupci koji stoje na raspolaganju u okviru pravosudnog sistema i da podstakne njihovu primenu, poručila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je istakla da su kapaciteti stalnih arbitražnih institucija u Srbiji nedovoljno iskorišćeni, da postoji veliki prostor za razvoj tog načina rešavanja sporova, te da je Ministarstvo pravde otvoreno da razmatra predloge kako da se unapredi ova oblast, pre svega u vidu unapređenja zakonodavnog okvira.

Uz napomenu da se broj medijatora u Srbiji konstantno uvećava i da ih trenutno ima skoro 500, Kuburović je rekla i da je na osnovu godišnjih izveštaja medijatora evidentirano 62 posredovanja u rešavanju privrednih sporova, ne računajući sporazumno finansijsko restrukturiranje koje je sprovođeno pred Privrednom komorom Srbije.

"Broj jeste mali, ali ohrabruje veliki skok u odnosu na prošlogodišnju statistiku, kada je bilo samo šest medijacija", naglasila je Kuburović.

Ona je dodala da je prosečno vreme potrebno za rešavanje predmeta pred prvostepenim privrednim sudovima u 2014. godini bilo 337 dana, a da je većina sprovedenih medijacija u toku 2016. godine trajala u proseku između dva do pet sastanka, odnosno mesec do tri meseca, što pokazuje zašto treba da se okrenemo medijaciji i unapredimo njenu primenu.

Kuburović je naglasila i da Ministarstvo aktivno učestvuje u radnoj grupi Vlade Republike Srbije za unapređenje položaja naše države na Duing biznis listi Svetske banke, kao i da je uspostavilo i bližu saradnju sa Privrednom komorom Srbije, čime nastoji da doprinese unapređenju uslova poslovanja i efikasnosti pravosuđa u Republici Srbiji.

Ona je najavila i da će Radna grupa za izradu izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 49/2013 - odluka US, 74/2013 - odluka US i 55/2014) početi sa radom naredne sedmice, u cilju poboljšanja normativnog okvira na osnovu rezultata dosadašnje primene Zakona i radi unapređenja efikasnosti sudskog postupka.

"U toku njenog rada će se sagledati i odnos sa Zakonom o posredovanju u rešavanju sporova ("Sl. glasnik RS", br. 55/2014), kao i sa najboljim rešenjima država članica EU, a koja su primenljiva u pravosudnom sistemu Republike Srbije", istakla je Kuburović.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.05.2017.
Naslov: Redakcija