Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O USLOVIMA PRIBAVLJANJA I OTUĐENJA NEPOKRETNOSTI NEPOSREDNOM POGODBOM, DAVANJA U ZAKUP STVARI U JAVNOJ SVOJINI I POSTUPCIMA JAVNOG NADMETANJA I PRIKUPLJANJA PISMENIH PONUDA: Uredbom je lokalnim samoupravama data mogućnost da licenciranim starim zanatlijama, od 12. maja 2017. godine, kvadrate izdaju za petinu procenjene tržišne vrednosti


Zakup državnog poslovnog prostora za stare zanate ubuduće će biti jeftiniji. Vlada Republike Srbije nedavno je donela Uredbu o dopunama Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Sl. glasnik RS", br. 42/2017). Njome se lokalnim samoupravama daje mogućnost da licenciranim starim zanatlijama, od 12. maja 2017. godine, kvadrate izdaju za petinu procenjene tržišne vrednosti.

Među pogodnostima koje odranije imaju stare zanatlije, jeste visina paušalnog oporezivanja. Oni spadaju u prvu grupu koja plaća porez sa osnovicom od 25 odsto prosečne plate. Nemaju obavezu da podmiruju firmarinu, taksu za isticanje naziva. Ne moraju ni promet da evidentiraju preko fiskalne kase.

- Što se tiče poslednje dopune Uredbe, nije u pitanju obavezujuća norma. Jedinice lokalnih samouprava će samostalno odlučivati kako o nameni tako i o korisnicima poslovnog prostora u javnoj svojini - objašnjava Dušan Vučković, v. d. pomoćnika ministra privrede. - Ministarstvo privrede u potpunosti podržava navedenu dopunu Uredbe. U prethodnom periodu, u više navrata smo upućivali slične inicijative i preporuke predsednicima opština, gradonačelnicima gradova i posebno gradu Beogradu, ali je odziv lokalnih samouprava bio zanemarujući. Zbog toga očekujemo da ovakvo rešenje doprinese boljem stavu lokalne samouprave u poboljšanju ambijenta za obavljanje starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti.

Zanatlije sumnjaju da će se lokalne samouprave tako lako odreći svojih prihoda. Predsednik Udruženja starih zanata Dušan Stošić, kaže da bi u ove pogodnosti poverovao da su preporuke lokalu obavezujuće.

- I ranije su postojale slične inicijative, Ministarstvo privrede je slalo dopise lokalnim samoupravama sa preporukom da smanje zakup, ali su se one oglušile. Problem je ako je ovog puta preporuka neobavezujuća. Opštine i gradovi ne žele da se odreknu svojih prihoda. Kad je reč o dnevnom zakupu, za neke manifestacije naplaćuju astronomske sume - kaže Stošić.

Ministarstvo privrede vodi Registar sertifikovanih starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti. Na spisku je trenutno 601 preduzetnik, ali nisu svi aktivni.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 22.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija