Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Završena javna rasprava o Nacrtu zakona


Javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju završena je tribinom u Rektoratu Univerziteta u Nišu. Raspravi su prisustvovali brojni dekani, prodekani, profesori i studenti. Otvarajući javnu raspravu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da je Ministarstvo u pripremu Nacrta zakona, kroz radnu grupu uključilo sve relevantne činioce, i naglasio da će svi pristigli predlozi biti razmotreni, a neki od njih i ugrađeni u novi zakonski predlog.

Nacrt zakona predstavila je Prof. dr Vesna Mandić, pomoćnik ministra za razvoj i obrazovanje. Ona je rekla da važeći Zakon o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/2014, 45/2015 - autentično tumačenje, 68/2015 i 87/2016) ima dosta dobrih rešenja, ali da su se neka od njih u praksi pokazala kao neprimenjiva. Rešavanje problema koji su se javili u praksi bilo je u fokusu rada na zakonu. Namera novog zakona je da stvori mogućnosti za obrazovanje kreativne mlade generacije koja će znanja usvajati tokom celog života, kao i da omogući bolju međunarodnu otvorenost sistema obrazovanja.

Nakon prezentacije Nacrta zakona učesnici tribine izneli su svoja viđenja o Nacrtu zakona i dostavili Ministarstvu pohvale i primedbe, u pisanoj formi,

Inače, Nacrt zakona je pripremila petnaestočlana radna grupa koji su činili predstavnici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, Konferencije univerziteta, Konferencije akademija strukovnih studija, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Kragujevcu, Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Univerziteta Singidunum i Ministarstva posvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo prosvete, 22.05.2017.
Naslov: Redakcija