Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O USLOVIMA ISPORUKE I SNABDEVANJA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM: Dugovanje za električnu energiju nastalo u objektu koji je vraćen rešenjem Agencije za restituciju tretira se kao dugovanje na bilo kom drugom objektu. Uslov za zaključenje ugovora o snabdevanju strujom sa novim vlasnikom je da dostavi pravosnažno rešenje o restituciji - i izmiri eventualna dugovanja za električnu energiju


Vlasnici objekata vraćenih u postupku restitucije često nasleđuju dugove bivših korisnika. Lokali i stanovi koje su čekali decenijama, sada su bez struje zbog neplaćenih računa. Priključenje na mrežu moguće je tek pošto plate dugove koji su ponekad milionski.

Lokal u centru Beograda svega sedam godina bio je u vlasništvu jedne porodice. Oduzet im je posle Drugog svetskog rata, a vraćen tek u postupku restitucije pre tri godine. Sa imovinom su dobili i dugove bivšeg zakupca koji je tek nedavno napustio objekat.

"Dug za struju u februaru je iznosio 67.000 dinara, a videćete da se sad u lokalu nalaze zahtevi i za komunalije ostalih vrsta. Mi ne možemo da prihodujemo ni zakupom ni prodajom nekretnine, iako državi redovno već tri godine plaćamo porez na vlasništvo", kaže M.C.R., vlasnik nekretnine.

Dok, recimo, "Infostan" dugove potražuje od onih koji su ih napravili, Elektroprivreda Srbije račun ispostavlja vlasniku brojila. Čak i kada taj neko decenijama nije raspolagao svojom imovinom.

"Dugovanje nastalo u objektu koji je vraćen rešenjem Agencije za restituciju tretira se kao dug za bilo koji drugi objekat. Nisu predviđeni izuzeci. Uslov za zaključivanje ugovora o snabdevanju električnom energijom sa novim vlasnikom jeste da dostavi pravosnažno rešenje o restituciji i izmiri dug za električnu energiju", saopštava EPS.

"Najveći problem je u stvari što je neko dozvoljavao u prethodnim godinama, decenijama, da neki povlašćeni pojedinci koriste tu državnu svojinu ne plaćajući ni zakupnine, ni struju ni komunalije niti bilo kakvu obavezu. Ostavljena im je mogućnost da kroz uzurpaciju, korišćenje imovine, zloupotrebu ostvare ekstremne profite", kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Ekstremni profiti za bivše korisnike - ekstremni troškovi za vlasnike objekata. Samo u Beogradu, platili su EPS-u 100 miliona dinara tuđe potrošnje. One koji nemaju ili ne žele da daju novac, čeka borba na sudu.

"Oni mogu da tuže EPS, da traže utvrđenje stanja da taj dug nema veze sa njima, u mnogim slučajevima da je taj dug zastareo. Često građani kojima je vraćena imovina nisu baš u poziciji da se troše na dodatne sudske sporove, a već ih je restitucija debelo koštala", kaže advokat Ivan Stanikić.

Stari vlasnici nekretnina se, ipak, nadaju da će ih suđenja spasti nova Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, koja bi predviđala da dugove plaća onaj ko ih je napravio.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragana Biberović, 22.05.2016.
Naslov: Redakcija