Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DELEGACIJA EU I MISIJA OEBS U SRBIJI: Neophodno jačanje nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije radi snažnije podrške uređivačkoj nezavisnosti medija i obezbeđivanje odgovarajuće finansijske i uređivačke nezavisnosti javnih servisa


Delegacija Evropske unije i Misija OEBS-a u Srbiji sa pažnjom prate veliki broj personalnih promena u Radio- televiziji Vojvodine (RTV).

EU i OEBS su podsetili na važnost stvaranja podsticajnog okruženja u Srbiji u kome sloboda govora može nesmetano da se ispoljava, kao i jačanja nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije radi snažnije podrške uređivačkoj nezavisnosti medija i obezbeđivanje odgovarajuće finansijske i uređivačke nezavisnosti javnih servisa.

"Koristimo ovu priliku da podsetimo na veliku odgovornosti koju RTV, kao javni servis, ima u obezbeđivanju najviših standarda u očuvanju javnog interesa", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da javni servis treba da bude garant kvaliteta i raznovrsnosti programskog sadržaja i nepristrasnosti uređivačke politike u skladu sa principima nezavisnosti obezbeđenim Zakonom o javnim medijskim servisima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 103/2015).

"RTV ima i dodatnu, veliku odgovornost da ispuni legitimna očekivanja nacionalnih manjina obezbeđivanjem programa na manjinskim jezicima", ističe se u saopštenju EU i OEBS.

Izvor: Vebsajt Blic, 22.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija