Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Predlog zakona je osnov za dalji razvoj digitalnog društva


Na drugoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2023. godini, predstavljen je Predlog zakona o elektronskim komunikacijama. Narodna skupština navodi da predstavlja osnov za dalji razvoj digitalnog društva.

Izrada novog Zakona o elektronskim komunikacijama je u prethodnom periodu bila jedan od prioriteta ministarstva nadležnog za oblast elektronskih komunikacija, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacije.

Zakonom se podstiče povezanost i dostupnost elektronskih komunikacionih mreža nove generacije i njihovo korišćenje od strane građana i privrede, podstiče se razvoj tržišta i podržava unapređenje poslovnog okruženja, omogućava se efikasnije upravljanje i upotreba ograničenih javnih dobara i obezbeđuje se dodatna zaštita krajnjih korisnika, uz omogućavanje maksimalnih koristi u pogledu izbora, cene i kvaliteta usluga.

Širokopojasni pristup internetu je postao deo univerzalnog servisa čime se omogućava da najudaljenija područja budu pokrivena internetom i ostvaruje se potpuna socijalna i privredna inkluzija.

Takođe se, pored dostupnosti, mora voditi računa o pristupačnoj ceni. Širenje mreža (interneta) treba da eliminiše nejednakost između ruralnih i gradskih područja, bogatih i siromašnih, velikih i malih.

Ministar informisanja i telekomunikacije Mihailo Jovanović izjavio je da se Predlogom zakona utvrđuju pravila i ciljevi u pogledu regulisanja sektora elektronskih telekomunikacija.

Dodao je da je Predlog zakona u potpunosti usklađen sa direktivom EU 2018/1972 Evropskog parlamenta.

Kao glavne ciljeve Predloga zakona, Jovanović je naveo podsticanje ulaganja i dalji razvoj, kao i stvaranje preduslova za uvođenje i razvoj 5G mreže, jačanje tržišne konkurencije, jačanje prava krajnjih korisnika, efikasno i delotvorno upravljanje.

Ministar je poručio da će do kraja 2025. godine svako selo, svaka kuća u Srbiji imati mogućnost pristupa internetu brzinom većom od 10 megabita po sekundi, čime ćemo, kako je rekao, izjednačiti uslove života u urbanim i ruralnim delovima zemlje.

"Razvoj elektronskih komunikacionih mreža nove generacije podstiče mnoge aspekte ekonomije i stvara mogućnosti za nova zapošljavanja, smanjenje digitalne podele, povećanje dostupnosti usluga elektronske uprave, dalji razvoj elektronske trgovine, unapređenje sistema obrazovanja, povećanje dostupnosti elektronske usluga, olakšanu komunikaciju i informisanje, stvaranje boljih veza između nauke, tehnologije i preduzetništva, rast kapaciteta za istraživanje i razvoj", poručio je Jovanović i pozvao poslanike da glasaju za Predlog zakona.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.04.2023.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija