Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: NALED traži da se izmenama Zakona omogući uvođenje sistema e-bolovanja


Kako bi pacijent ostvario pravo na lečenje na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite (klinički centri, klinike, instituti, KBC), on mora imati uput koji je overen u nadležnoj filijali RFZO-a, a koji je izdao izabrani lekar iz doma zdravlja.

Pravilnikom o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ("Sl. glasnik RS", br. 10/2010, 18/2010 - ispr., 46/2010, 52/2010 - ispr., 80/2010, 60/2011 - odluka US, 1/2013, 108/2017, 82/2019 - dr. pravilnik i 31/2021 - dr. pravilnik – dalje: Pravilnik) propisano je da je nadležna lekarska komisija matične filijale pacijenta/osiguranika ona koja se određuje prema sedištu zdravstvene ustanove u kojoj osigurano lice ima izabranog lekara. Međutim, u pojedinim filijalama RFZO-a u manjim mestima, lekarska komisija radi svega nekoliko puta mesečno. Ovo znači da kada je potrebno ostvariti pojedina prava (poput produženja bolovanja, odobravanja pomagala ili sl.) nadležna lekarska komisija to ne može uraditi, već se pacijent šalje u sledeće najbliže mesto u kome može dobiti mišljenje komisije.

Međutim, lekarska komisija u najbližem mestu kroz elektronski sistem IZIS ne može da pristupi dosijeu osiguranika iz drugih filijala te se pacijent sa mišljenjem ispisanim na papiru vraća u matičnu filijalu kako bi se dokumentacija unela kroz sistem i overila. Takođe, osim za pacijenta, postoji i neopravdano administrativno opterećenje poslodavca pri obračunu naknade zara- de za vreme bolovanja.

Članom 81. Pravilnika propisana je obaveza dostavljanja devet dokumenata radi ostvarivanja prava na naknadu zarade za vre- me privremene sprečenosti za rad. Poslodavac propisanu dokumentaciju priprema i dostavlja matičnoj službi RFZO-a. Neretko se dešava da, zbog nejasnoće načina obračuna, RFZO mora u većini slučajeva da izvrši korekciju obračuna što produžava i period isplate, tj. refundacije isplaćene zarade.

NALED u “Sivoj knjizi 15“predlaže izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 25/2019), kao i izmenu Pravilnika, tako što će se ukinuti obaveza pacijenta da dostavlja dokumentaciju koja se može pribaviti putem elektronskog sistema preko izabranog lekara ili komisije. Imajući u vidu ograničenja u zapošljavanju, ali i ekonomsku neisplativost svakodnevnog angažovanja lekarske komisije, kao privremeno rešenje predlaže se pojednostavljenje procedure do- stavljanja mišljenja komisije van matične filijale osiguranika kroz elektronski IZIS sistem.

S tim u vezi potrebno je lekarskoj komisiji, koja je van matične filijale osiguranika, dozvoliti uvid u dosije osiguranika kroz IZIS sistem u slučaju da pacijent poseduje uput za ovu lekarsku komisiju, odnosno ukoliko ne postoji mogućnost da takvo mišljenje dobije od lekarske komisije u matičnoj filijali.

Ovaj predlog rešenja će omogućiti:

•           brže i lakše ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu na tercijarnom nivou za pacijente iz unutrašnjosti koji nemaju ustanovu tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u mestu prebivališta;

•           efikasnije praćenje pacijenta koji je na bolovanju i kome je po- treban produžetak bolovanja, s obzirom na to da će komisija imati pristup elektronskom dosijeu pacijenta.

Takođe, predlažu da se uspostavi elektronski servis za prijem dokumenata za ostvarivanje prava na naknadu zarade za vreme bolovanja, kao i automatski obračun naknade zarade od strane RFZO.

Izvor: Vebsajt NALED, Siva knjiga 15, 19.04.2023.
Naslov: Redakcija