Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Poslodavac će, na zahtev radnika, morati da ga uputi na lekarski pregled koji odgovara nivou rizika na tom radnom mestu, kao i radnicima koji rade noću


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da je težnja Predloga zakona o bezbednosti i zdravlju na radu da se stvori socijalno-ekonomska motivacija kod svih učesnika u procesima rada, tako da sve veći broj privrednih subjekata aktivno upravlja bezbednošću i zdravljem na radu.

"Bolja zakonska rešenja omogućiće stvaranje uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu koja omogućava zaposlenima da produktivno rade do penzije. Ova rešenja doprineće povećanju produktivnosti na radnom mestu, podstaći će ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje tržišta rada, što će imati pozitivan uticaj na našu privredu", rekao je Selaković na sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Istakao je da je, pored stalnog povećanja bezbednosti na poslu, neophodno i promovisanje kulture prevencije i dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu na svim nivoima organizovanja poslodavaca, što se postiže boljom edukacijom.

Ministar kaže da će, ukoliko bude usvojen, taj zakon omogućiti veću zaštitu zaposlenih, tako što će poslodavac, na zahtev radnika, morati da ga uputi na lekarski pregled koji odgovara nivou rizika na tom radnom mestu, kao i radnicima koji rade noću.

Zatim, kako navodi, novi zakon omogućiće bolje organizovanje obuke za bezbedan rad, utvrđivanje preventivnih mera za visokorizične poslove, dok su predviđene posebne obaveze poslodavcima u građevinarstvu, koja je najrizičnija delatnost.

Takođe, kako je naveo Selaković, novi zakon predviđa podizanje nivoa kompetencije stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu, kao i licenciranje fizičkih lica koja obavljaju tu delatnost.

"Novina u zakonu je propisivanje obaveza inspektora rada da zabrani rad na gradilištu kada utvrdi da su neposredno ugroženi bezbednost i zdravlje zaposlenih. Zabrana rada izriče se investitoru za celo gradilište i traje dok traju okolnosti koje su dovele do ugrožavanja bezbednosti", rekao je Selaković.

Novim zakonom predviđeno je i propisivanje novčanih kazni u fiksnom iznosu i pooštravanje kaznene politike, tako da su maksimalne kazne povećane sa milion na dva miliona dinara.

Predviđaju se 73 različita prekršaja koje se može izreći za kršenje zakona, a za 18 se može izreći kazna u fiksnom iznosu.

Selaković je istakao da je zakon u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom EU, i pozvao poslanike da glasaju za taj Predlog zakona.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.04.2023.
Naslov: Redakcija