Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIJEMNI ISPITI ZA UPIS NA FAKULTETE ĆE BITI ODRŽANI OD 29. JUNA DO 5. JULA 2020. GODINE


Prijemni ispiti za upis na visokoškolske ustanove će biti održani, jer zasad niko ne planira da se svršeni srednjoškolci na studije upisuju samo na osnovu uspeha iz srednje škole.

Iako se u javnosti sve češće čuju ocene da bi trebalo primeniti scenario iz 1999. godine, kada su zbog bombardovanja, prijemni za upis i u srednje škole i na visokoškolske ustanove bili ukinuti, sa fakulteta upozoravaju da bi takvo rešenje bilo štetno.

Prijemni ispiti za upis na fakultete će, prema planu koji je usvojio Senat Univerziteta u Beogradu, biti održani od 29. juna do 5. jula, a prijavljivanje kandidata za polaganje će trajati od 24. do 28. juna. Ako Ministarstvo prosvete bude donelo odluku o pomeranju datuma održavanja prijemnih ispita, Univerzitet će je poštovati, rekao je prorektor za nastavu UB Petar Bulat.

On kaže da se situacija iz 1999. godine ne može porediti sa sadašnjom.

- Bombardovanje je prekinuto 10. juna, ne mogu da zamislim da je neko u to vreme pripremao prijemni ispit. Sada ima mnogo više mogućnosti, deca su kod kuće, ne gube vreme na prevoz i izlaske tako da imaju vremena da se pripremaju. Očekujem da će dobar deo mera koje su uvedene zbog vanrednog stanja biti ukinut i da u junu neće biti nekih značajnijih ograničenja. I sam ministar prosvete je rekao da očekuje da se prijemni ispiti održe u planiranim terminima - kaže Bulat.

On dodaje da bi upis na visokoškolske ustanove samo na osnovu uspeha iz srednje škole bio štetan i za društvo, i za kandidate, i za fakultete.

- To nikome ne bi donelo dobro jer ima dosta neujednačenosti u kriterijumima ocenjivanja u osnovnim i srednjim školama. Prijemni ispit služi da na neki način izravna te neujednačenosti. Učenici iz škola koje imaju niže zahteve bi bili favorizovani na upisu na najzahtevnije fakultete, mnogi od njih na studijama ne bi mogli da odgovore svim zahtevima koji se pred njih postavljaju, to bi stvorilo problem nastavnicima zbog niske prolaznosti, neki bi napustili studije…- navodi Bulat samo neke od problema koji se mogu javiti i zbog čega, kako kaže, svi treba da ulože napor da se prijemni ispiti održe.

Na pitanje da li bi na testovima prijemnih ispita trebalo da bude izbegnuto gradivo iz drugog polugodišta, jer se srednje škole snalaze na različite načine da realizuju nastavu na daljinu, Bulat kaže da je odluka o tome šta će se naći na prijemnom isključivo u nadležnosti fakulteta. Ipak, podseća da je četvrta godina, a posebno drugo polugodište u dobroj meri posvećeno obnavljanju gradiva iz prethodnih godina i pripremama za prijemne, posebno iz predmeta koji se najčešće na njima polažu. Veruje da će đaci koji se ozbiljno pripremaju za upis na fakultet i te lekcije savladati.

- Teoretski na prijemnom se može pojaviti jedno do dva pitanja ili zadatka iz drugog polugodišta četvrte godine što suštinski ne može da utiče na rezultat - ističe prorektor.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Branislav Boričić napominje da je prijemni ispit veliki korektivni faktor jer pri upisu uspeh iz srednje škole nosi maksimalno 40 poena, a sa prijemnog 60.

- Ima mnogo primera da učenici koji su srednju školu završili kao vukovci ne uspeju da se upišu na budžet. S druge strane, to polazi za rukom vrlo dobrim đacima iz nekih jakih beogradskih gimnazija, koji postižu bolje rezultate na prijemnom od kandidata iz nekih drugih škola, i iz Beograda, a da ne govorimo o unutrašnjosti - navodi Boričić.

Na pitanje da li će se preispitivati cene školarina za brucoše za narednu školsku, Petar Bulat podseća da su one već usvojene i ne očekuje da će biti promena. Ipak, podseća da utvrđivanje cene školarina nije u nadležnosti Rektorata već svakog pojedinačnog fakulteta, i da se oni trude da omoguće studentima plaćanje u što više rata.

Odmah po okončanju vanrednog stanja fakulteti bi trebalo da budu spremni za organizuju aprilski ispitni rok i da počne nadoknada praktične nastave. Petar Bulat kaže da je to dogovoreno na sastanku sa prodekanima za nastavu svih beogradskih fakulteta u sastavu UB. U prethodnom periodu održan je mali broj kolokvijuma onlajn, dok ispita nije bilo. Bulat dodaje i da je nastava na daljinu pokazala odlične rezultate, a primetno je da je na mnogim fakultetima prati veći broj studenata nego u redovnim okolnostima.

Izvor: Vebsajt Danas, Vesna Andrić, 22.04.2020.
Naslov: Redakcija