Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN SPORAZUM O ZAJEDNIČKIM NABAVKAMA MEDICINSKIH SREDSTAVA


Ministar finansija Siniša Mali je u ime Vlade Republike Srbije potpisao Sporazum o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava, čime je Republika Srbija pristupila ovom multilateralnom sporazumu koji su potpisale sve članice Evropske unije.

Svrha ovog sporazuma jeste zajednička nabavka medicinskih sredstava, koja je trenutno urgentna u cilju borbe protiv pandemije virusa COVID-19, kao i u svrhu obezbeđenja svih budućih medicinskih potreba. Pod medicinskim sredstvima koja mogu biti predmet zajedničke nabavke, Sporazumom su predviđeni svi lekovi, medicinski uređaji i druga roba i usluge koji su namenjeni borbi protiv prekograničnih opasnosti po zdravlje.

Učešćem u ovom Sporazumu Republika Srbija dobija mogućnost da nabavi neophodnu medicinsku opremu po nižim cenama, kao i da pored domaćih eksperata koristi i ekspertize stručnjaka Evropske komisije i drugih potpisnica Sporazuma u obezbeđenju opreme i lekova visokog kvaliteta.

Očekuje se da će zajednička nabavka ojačati kupovnu moć ugovornih strana i osigurati ravnopravan pristup medicinskoj opremi u borbi protiv ozbiljnih prekograničnih pretnji po zdravlje.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo finansija, 21.04.2020.
Naslov: Redakcija