Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Usvojeno više dokumenata vezanih za infrastrukturne projekte: Beogradski metro, Fruškogorski koridor, Srpsko-kineski industrijski park


Vlada Republike Srbije usvojila je, 23. aprila 2019. godine, Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije, Grada Beograda i kompanije Power Construction Corporation of China, Limited, Narodna Republika Kina, o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro".

Memorandumom o razumevanju se iskazuje obostrana namera za nastavak dobre međusobne saradnje, u cilju realizovanja ovog prioritetnog infrastrukturnog projekta za Republiku Srbiju.

U cilju dalje saradnje sa kineskim partnerima u oblasti infrastrukture, na sednici je usvojen i Zaključak o usvajanju teksta Protokola o saradnji na projektu projektovanja i izvođenja radova na izgradnji brze saobraćajnice-državnog puta Novi Sad–Ruma ("Fruškogorski koridor").

Takođe, usvojen je i Zaključak o usvajanju teksta Ugovora o razvoju između Republike Srbije i China Road and Bridge Corporation radi realizacije projekta Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu.

Ova kineska kompanija je jedna od najvećih na svetu u oblasti građevinarstva, sa 60 godina iskustva na međunarodnim projektima i u ovom trenutku izgradila je više od 20 industrijskih parkova.

Industrijski park će se prostirati na 320 hektara pored Pupinovog mosta u Borči, i u njemu će biti smešteno više od hiljadu visokotehnoloških kompanija, sa potencijalom zapošljavanja oko deset hiljada stručnjaka.

Prema planu, projekat bi trebalo da bude realizovan u tri faze, a ukupna vrednost ove investicije iznosiće oko 257 miliona evra. Realizacija ovog projekta doprineće dolasku novih tehnologija, transferu znanja i otvaranju novih visokotehnoloških radnih mesta.

Radi realizacije izgradnje Srpsko-kineskog industrijskog parka, Vlada je danas usvojila još dva dokumenta – Zaključak o usvajanju teksta Ugovora o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću između Republike Srbije i strateškog partnera osnovanog od strane China Road and Bridge Corporation u NR Kini i Zaključak o usvajanju teksta Poslovnog plana Srpsko-kineskog industrijskog parka između Republike Srbije i CRBC.

Izvor: Vebsajt Vlade, 23.04.2019.
Naslov: Redakcija