Zastava Bosne i Hercegovine

IZRAĐENI KRITERIJUMI ZA PRIPREMU I SPROVOĐENJE MATURE: Fakulteti će imati pravo da postave dodatne uslove za polaganje državne mature, ali ovaj ispit biće selekcioni za brucoše


Sednicu Senata Univerziteta u Beogradu obeležila su brojna pitanja i dileme vezana za polaganje državne mature. Fakulteti će imati pravo da postave dodatne uslove za polaganje državne mature, ali ovaj ispit, koji se zakonima najavljuje još od 2005. godine, biće selekcioni za brucoše. Državnu maturu, koja će biti direktna ulaznica na fakultete, polagaće srednjoškolci koji sada idu u drugi razred i završiće četvorogodišnje smerove školske 2020/21. godine. To je na sednici Senata Univerziteta u Beogradu (UB) najavio Viktor Nedović, državni sekretar Ministarstva prosvete. Ovim su ministarstvo i Rektorat UB prvi put zvanično najavili nacionalnu maturu. Novina je da su izrađeni kriterijumi za pripremu i sprovođenje mature i formirana komisija koja će pratiti ceo proces u toku nastanka i kasnije kada bude sprovođen.

Maturanti će imati tri obavezna ispita na kraju četvorogodišnjeg školovanja i jedan na kraju trogodišnje škole, najavila je Marija Krneta, rukovodilac opšteg srednjeg i umetničkog obrazovanja u Ministarstvu prosvete. Testovi će biti u junskom i avgustovskom roku, u isto vreme u svim školama u zemlji, a svaki će trajati 240 minuta i imati po 40 zadataka, po deset osnovnog i naprednog nivoa, a 20 srednjeg.

- Postojaće opšta, stručna i umetnička matura. Prvu polažu gimnazijalci, kojih je trenutno 25 odsto. Jedan dan rešavaju test iz srpskog, drugog dana iz matematike, a trećeg predmet po izboru sa liste od sedam opcija. Umetnička matura imaće maternji jezik, nastavni predmet po izboru i umetnički nastavni predmet, dok će đaci stručnih četvorogodišnjih škola polagati srpski, matematiku i stručni ispit. On se sastoji od testa provere stručnih znanja i maturskog rada - istakla je Krneta i dodala da će nacionalna matura, pored obaveznog opšteg dela, imati i izborni, u zavisnosti od toga koje će predmete bodovati fakultet na koji đak pretenduje. Polaganje ovog izbornog dela omogućiće učenicima svih škola da upišu fakultete koje žele.

Predstavnici Senata imali su pitanja kako će učenici medicinske škole upisati medicinu ako polažu stručni ispit koji ne sadrži testove iz hemije i biologije koji su moguća ulaznica na taj fakultet. Krneta je pojasnila da će upravo to biti omogućeno polaganjem izbornog dela mature. Miodrag Popović, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, upozorio je na nekoliko mogućih problema i istakao da ga najviše brine pitanje regularnosti ovog ispita i mogućeg "curenja podataka", jer će testove praviti brojne osobe, uključujući i prevodioce za manjine, a takođe će ih i pregledati nemali broj ljudi.

Izvor: Vebsajt Politika, Dragana Jokić-Stamenković, 18.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija