Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI: Duplirane kazne za neizdavanje fiskalnih računa


Neki od propusta koje poreski obveznici prave su neizdavanje fiskalnih računa, neprijavljivanje radnika ili neslaganje u blagajni, kaže direktorka Poreske uprave Dragana Marković. Dodaje da su Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Sl. glasnik RS", br. 30/2018) pooštrene kazne za nepoštovanje propisa.

Ukoliko se prvi put u kontroli ustanovi jedna od nepravilnosti, umesto dosadašnjih sedam dana, biće 15 dana privremene zabrane obavljanja delatnosti. Ukoliko se po drugi put ustanovi da postoji nepravilnost, biće 90 dana, a ukoliko se i treći put ustanovi da postoji nepravilnost, privremena zabrana obavljanja delatnosti će biti godinu dana.

Koji su to propusti koje pravi poreski obveznik?

Ima više propusta. Na primer, neizdavanje fiskalnih računa, zatim radno-pravni status zaposlenih – neprijavljeni radnici ili neslaganje u blagajni.

Prinudna naplata se do sada uglavnom odvijala blokadom računa i zaplenom imovine. Sada ima nekih novina koje su na prvi pogled pozitivne?

Izmirenje obaveza putem reprograma, i novina je što se u Zakonu sada dozvoljava mogućnost od 12 meseci grejs perioda.

U zakonu je do sada pisalo da Poreska uprava utvrđuje, kontroliše i naplaćuje. Međutim, sada imamo formulaciju da pruža usluge. Šta to znači za obveznike?

Pravac u kome se kreću promene Poreske uprave u skladu sa izmenama Zakona usmeren je ka razvoju klijentskog odnosa Poreske uprave i poreskih obveznika. U duhu našeg programa transformacije, oformljen je već duže vreme Sektor za pružanje usluga poreskim obveznicima i otvoreno je 37 šaltera širom Srbije u kojima poreski obveznici mogu da dobiju podršku i gde možemo da rešimo njihove određene probleme i pitanja.

Kakve efekte Poreska uprava očekuje od primene izmenjenog Zakona?

Pozivamo poreske obveznike da redovno izmiruju poreske obaveze jer samo na taj način možemo doći do novih bolnica, vrtića, puteva za dobrobit čitavog društva. Na taj način će izbeći kazne koje su propisane novim izmenama Zakona.

Izmene Zakona donose 98 novina u radu Poreske uprave i obavezama poreskih obveznika.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 20.04.2018.
Naslov: Redakcija