Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI PRAVILNIK O ŠKOLSKIM ZADRUGAMA: Učeničke zadruge neće plaćati dugove škola, već samih zadruga iz ranijih godina


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je, ukazujući na pogrešnu interpretaciju Pravilnika o učeničkim zadrugama, saopštilo da učeničke zadruge neće plaćati gubitke škola.

"Učeničke zadruge neće finansirati gubitke škola, već gubitke zadruga, ukoliko ih je bilo u prethodnim godinama postojanja. U članu 22. Pravilnika jasno stoji da će prilikom raspodele dobiti zadruge sredstva biti korišćena za pokriće gubitaka iz ranijih godina, što se odnosi na gubitke zadruge, a ne škole", ističe se saopštenju.

Kako se precizira, sredstva iz dobiti se zatim koriste za unapređenje rada zadruge, kupovinu udžbenika, sredstva i pribora, finansiranje ekskurzija, ishrane i prevoza učenika iz socijalno ugrožene kategorije, kao i finansiranje školskih projekata i druge svrhe u skladu sa aktima koji uređuju rad zadruge.

Pravilnikom je jasno definisano da učenici dobrovoljno postaju deo zadruge, kao i da učeničkom zadrugom upravljaju zadrugari.

Skupština koju čine svi zadrugari, učenici, nastavnici i roditelji, je najviši organ upravljanja i odlučivanja, u kome važi princip - jedan zadrugar jedan glas, napomenulo je Ministarstvo.

Dakle, svi zadrugari su ravnopravni u glasanju i odlučivanju. S obzirom da skupština bira članove upravnog odbora iz reda zadrugara, članovi upravnog odbora mogu biti i učenici.

Takođe, važno je naglasiti da je predviđen jasan nadzor nad radom učeničke zadruge, što je precizirano članom 24. po kome je škola obavezna da Ministarstvu dostavi izveštaj o radu učeničke zadruge.

Obaveze prema nastavnicima koji učestvuju u radu učeničke zadruge biće definisane novim Pravilnikom o normi rada nastavnika, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Kurir, 22.04.2018.
Naslov: Redakcija