Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Narodnoj skupštini RS predloženi kandidati za funkciju Tužioca za ratne zločine


Vlada Republike Srbije predložila je 20. aprila 2017. godine Narodnoj skupštini Republike Srbije dva kandidata za novog Tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, a na tu funkciju će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika.

Milan Petrović je aktuelni rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine, a Snežana Stanojković radi kao zamenik tužioca u tom Tužilaštvu.

Vladin predlog za izbor kandidata za tužioca za ratne zločine biće upućen u skupštinsku proceduru, ali još nije poznato kada će se naći na dnevnom redu parlamenta.

Vladu nije prošao treći kandidat kojeg joj je predložilo Državno veće tužilaca - sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Inače, prema ocenama Komisije DVT-a koja je obavila selekciju kandidata, Stanojković je dobila najviše ocene.

Tužioca za ratne zločine bira Narodna skupština, a biće izabran onaj kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika.

Nakon izbora koji su sprovedeni krajem 2015. godine, Tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo šefa, jer nijedan od tri kandidata koje je tada predložila Vlada nije dobio potrebnu većinu glasova poslanika.

Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju u januaru 2016. godine, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamenik Milan Petrović.

DVT je prosledilo Vladi i liste kandidata za javne tužioce u 34 viših i osnovnih javnih tužilaštava, kojima već godinu i po dana rukovode vršioci funkcije tužioca.

Vlada još nije dala svoj predlog Narodnoj skupštini RS o njima.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.04.2017.
Naslov: Redakcija