Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IPA FONDOVI: Srbija među najuspešnijim zemljama po iskorišćenosti sredstava iz ovih fondova


Srbija je među najuspešnijim zemljama koje su u procesu evropskih integracija po iskorišćenosti sredstava iz IPA fondova, izjavila je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

- Kada je reč o IPA programima koji su završeni do danas, iskorišćenost sredstava je veoma visoka i iznosi u proseku 94 odsto - precizirala je ministarka.

Podseća da je Srbija prva država u regionu koja je uvela Nacionalni investicioni savet i jedinstvenu bazu infrastrukturnih projekata, kako bi se na najbolji i najdelotvorniji način iskoristila razvojna sredstava.

Bez obzira na to, Srbija se, kao i druge zemlje poput Slovenije, Mađarske, Slovačke, suočava sa izazovima, budući da potrebno vreme za potpunu apsorpciju sredstava koja su na raspolaganju, kao i kvalitetni i dobro obučeni kadrovi koji se bave ugovaranjem sredstava EU i upravljanjem projektima EU, kaže ministarka.

Govoreći o otvaranju poglavlja, Joksimović kaže da sve pregovaračke grupe i Pregovarački tim rade svoj posao, što važi i za poglavlja 31, spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, i 10, informaciono društvo i mediji, za koja Srbija još nije dobila poziv da dostavi pregovaračku poziciju.

Za poglavlja 7, zaštita prava intelektualne svojine, i 29, carinska unija, pregovaračke pozicije su dostavljene, pa je na državama članicama EU da se izjasne i postignu konsenzus.

Za značajan broj poglavlja - 6, kompanijsko pravo, 30, ekonomski odnosi sa inostranstvom, 33 budžetska i finansijska pitanja, izrada pregovaračke pozicije je u završnoj fazi.

Joksimović je podsetila i da je u toku i veliki posao u poglavljima koja je Srbija otvorila, ali i u poglavljima 25 i 26 koja su zatvorena.

Govoreći o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, Joksimović kaže da je za sada dinamika dobra.

Procenat ispunjenosti Akcionog plana u drugom polugodištu 2016. godine za poglavlje 23 je oko 71 odsto, a za poglavlje 24 iznosi oko 82 odsto.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija