Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O OBAVEZNOJ PROIZVODNJI I PROMETU HLEBA OD BRAŠNA "T-500": Proizvođač kažnjen sa 100.000 dinara jer je proizvodio više polubelih vekni nego što Uredba dozvoljava


Jedan od tri najveća domaća proizvođača – "Žitopromet" iz Sente moraće, odlukom suda, da plati 100.000 dinara jer je proizvodio više polubelog hleba nego što propis dozvoljava.

Zdravko Šajatović, direktor "Žitounije" rekao je da je ovaj proizvođač hleb od belog brašna (T-500) prodavao po ceni od 39 dinara, a polubelu veknu od brašna T-850 za 36 dinara. To je za pet, odnosno devet dinara jeftinije u odnosu na cene koje propisuje posebna Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" ("Sl. glasnik RS", br. 7/2017 - dalje: Uredba).

Uredba, koja se produžava svakih šest meseci, doneta je kao socijalna, a osnovni cilj bio je da građanima obezbedi snabdevanje hlebom po prihvatljivim cenama. "Žitopromet" ga je prodavao za 39 dinara a propisana cena je 44 – objasnio je Šajatović.

Međutim, proizvođač nije kažnjen zbog niže cene. Na osnovu prijave poljoprivrednog inspektora, nadležni sud ga je kaznio jer "strukturu proizvodnje hleba nije prilagodio Uredbi. Propisi kažu da učešće hleba od ovog tipa brašna u ukupnoj dnevnoj proizvodnji mora da bude najmanje 40 odsto. Prema nezvaničnim informacijama, iz pogona "Žitoprometa" izlazilo je 82 odsto polubelog hleba.

Proizvođač je pravio manje hleba od belog brašna, a više od polubelog jer su građani pokazali veće interesovanje za taj hleb. Strukturu proizvodnje nametnulo je tržište a ono je vrhovni sudija uspešnosti poslovne politike svakog privrednog subjekta – rekao je Šajatović. U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje je inače nadležno za kontrolu sprovođenja ove Uredbe, kažu da proizvođači, ukoliko im se isplati, veknu mogu da prodaju i po minimalnoj ceni.

Ali, ne mogu da odrede cenu koja je viša od gornjeg propisanog limita. Smisao Uredbe je da se poštuje cena, a proizvođači obavežu da isporučuju bar 40 odsto kvalitetnijeg hleba – navode u ovom Ministarstvu. Nisu hteli da komentarišu o odluku suda za prekršaj koji je, prema tvrdnjama iz "Žitounije", napravljen pre dve i po godine. Kažu da je ovo prvi ovakav slučaj na tržištu i da do sada nikada nije bilo žalbi na Uredbu koja je doneta u krizna vremena.

Bili su zadovoljni i proizvođači i pekari – navode u Ministarstvu trgovine.

Građani Srbije su među najvećim potrošačima hleba u Evropi, a zbog nižeg standarda često su prinuđeni da kupuju jeftiniju veknu čak i kad je manje kvalitetna.

Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 21.04.2017.
Naslov: Redakcija