Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI: Predviđeno je da supružnici ili vanbračni partneri imaju mogućnost darovanja embriona koji su nastali u postupku vantelesne oplodnje, a od kojih su odustali, uz obavezno sprovođenje jasne procedure. Pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva će imati i maloletnici za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni zbog medicinskih razloga


Predlogom zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji predviđeno je osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva, kao i čuvanje embriona, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, obrazlažući Predlog zakona poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Odredbe ovog zakona odnose na bračne i vanbračne partnere, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.

Navodeći da je vantelesna oplodnja prema sadašnjim rešenjima besplatna samo za neplodne parove koji ispunjavaju niz uslova, i to u ograničenom broju pokušaja, Lončar kaže da biomedicinski potpomognuta oplodnja mora biti što dostupnija, mada ne i ključna, u borbi za demografski oporavak zemlje.

Predložena rešenja utvrđuju pravila rada i državnih i privatnih klinika, takozvanih centara za biomedicinski potpomognutu oplođenju, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicine i inspekcijske službe.

Predviđeno je da supružnici ili vanbračni partneri imaju mogućnost darovanja embriona koji su nastali u postupku vantelesne oplodnje, a od kojih su odustali, uz obavezno sprovođenje jasne procedure.

Ta procedura podrazumeva pristanak oba supružnika, odnosno vanbračna partnera za davanje embriona, kao i pravno i psiho-socijalno savetovanje.

Darivanje reproduktivnih ćelija ili embriona je dobrovoljan i nesebična čin, te da se reproduktivne ćelije i embrioni neće plaćati.

Pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva će imati i maloletnici za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni zbog medicinskih razloga.

Govoreći o zamrzavanju embriona, Lončar je naveo da će taj postupak neposredno smanjiti stopu blizanačkih trudnoća, koja sa sobom nosi povećan rizik po majku i plod, s obzirom na to da će parovi imati mogućnost da čuvaju embrione iz prethodnih pokušaja vantelesne oplodnje.

Precizirao je da se parovi tako mogu odlučiti za vraćanje manjeg broja embriona prilikom prvog postupka vantelesne oplodnje, a da preostale zamrznu i iskoriste u narednom postupku.

Lončar kaže i da je novim zakonom i dalje predviđena zabrana surogat materinstva, pre svega zbog mogućnosti zloupotrebe.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 21.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija