Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKLJUČAK VLADE RS: ORGANI DRŽAVNE UPRAVE, KAO I DRUGI DIREKTNI I INDIREKTNI KORISNICI BUDŽETA, A TU SE UBRAJAJU SUDOVI I TUŽILAŠTVA, NE MOGU TRAŽITI DODATNA SREDSTVA U BUDŽETU SRBIJE ZA 2015. GODINE


Ministarstvo pravde je svojim dopisom obavestilo sudove i tužilaštva o Zaključku Vlade, kojim je utvrđeno da organi državne uprave, kao i drugi direktni i indirektni korisnici budžeta, a tu se ubrajaju sudovi i tužilaštva, ne mogu tražiti dodatna sredstva u budžetu Srbije za 2015. godinu na ime napredovanja državnih službenika, rečeno je Danasu u Ministarstvu pravde.

Kako navode, ministar pravde nije upozorio predsednike sudova i javne tužioce da ne poštuju Zakon o državnim službenicima, već je ukazano da rukovodioci organa prilikom donošenja rešenja o napredovanju imaju u vidu iznos sredstava koji je utvrđen Zakonom o budžetu za 2015. godinu, odnosno da ukoliko sredstva na ime napredovanja budu veća od odobrenog budžeta, može biti dovedena u pitanje redovna isplata zarada zaposlenih u pravosuđu na kraju godine.

"Napominjemo, ukoliko sudovi i javna tužilaštva prema utvrđenom budžetu i sredstvima koja su im opredeljena imaju dovoljno sredstava za isplatu redovnih zarada i povećanja na ime napredovanja, realizacija napredovanja državnih službenika se i ne dovodi u pitanje. Samo u slučaju da ne bude dovoljno sredstava, a što će se odraziti i na isplatu redovnih plata u poslednjem kvartalu ove budžetske godine, neće se odobriti dodatna sredstva, zbog čega rukovodioci organa moraju adekvatno da planiraju raspodelu odobrenih budžetskih sredstava", navode iz Ministarstva pravde.

Podsetimo, kako je Danas pisao, ministar pravde je 30. marta poslao dopis sudovima i tužilaštvima u kojima ih je obavestio da "Zakonom o budžetu za 2015. godinu nisu obezbeđena sredstva za uvećanje plata i napredovanje državnih službenika po osnovu ocenjivanja u pravosuđu". U dopisu se dodaje da je Vlada zaključkom od 26. marta onemogućila Ministarstvu finansija da odobri dodatna sredstva organima državne uprave i drugim direktnim i indirektnim korisnicima budžeta po osnovu napredovanja državnih službenika u viši platni razred u 2015 u skladu sa Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika.

"Iako je Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika propisano da državni službenici napreduju u viši platni razred po osnovu ocenjivanja, sredstva odobrena u budžetu za 2015. godinu to onemogućavaju", piše u dopisu ministra Selakovića. 

Izvor: www.danas.rs, V. Jeremic