Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZVRŠNI DIREKTOR CESIDA: Izborni sistem mora da se menja


Izborni sistem u Srbiji trebalo bi da se promeni tako da građani znaju svakog pojedinca koji ih predstavlja u republičkom parlamentu, jer bi to omogućilo lakšu komunikaciju građana i države, rekao je danas izvršni direktor Cesida Marko Blagojević gostujući na televiziji B92.

On je ocenio da bi promenom izbornog sistema svako znao kome unutar vlasti može da se obrati u slučaju nekog problema i dodao da u trenutnom odnosu snaga republička skupština predstavlja "protočnu tačku" na putu onoga što se dogovori u Vladi Srbije.

"To je tako bilo, tako je danas i tako će biti dok se ne promeni sistem izbora poslanika. Poslanici zavise od svojih partija, a ne postoji odnos međuzavisnosti između poslanika i građana. Ima delova zemlje koji uopšte nisu predstavljeni u parlamentu, u jednom mandatu pola opština nije imalo predstavnika u Skupštini Srbije, a svaki građanin bi trebalo da zna koji čovek ga predstavlja u Skupštini, a ne koja stranka", kaže Blagojević.

Govoreći o predlogu za rotaciju predsednika Skupštine Blagojević je mišljenja da taj princip sam po sebi ne znači ništa loše, ali da je ideja "malo neuobičajena".

"Ono što je važno jeste da postoji stabilna i kompaktna većina u parlamentu, jer kada ona postoji onda se pitanje onoga ko vrši funkciju predsednika ne postavlja kao najvažnije", rekao je Blagojević.

Na pitanje o sastavu nove vlade i najavljenim stručnjacima na ministarskim pozicijama Blagojević je rekao da to "svakako zvuči dobro", ali da će zaista biti dobro ukoliko postoji politička podrška takvoj ličnosti.

"Ne može čovek koji je samo i jedino ekspert da vrši političku funkciju. Čak i sa svom podrškom moraće i sam jednom da se bavi politikom, a pitanje je ličnosti da li će onda postati i pravi političar. Dobra stvar sa njima je i to što ih se lakše možete otarasiti. Ipak, to je pre prednost kod koalicionih vlada, a sada i nije pitanje, već možda više odraz volje da se nešto uradi", zaključio je Blagojević.

Izvor: Tanjug