Zastava Bosne i Hercegovine

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Objavljivanjem krivičnih prijava ugrožava se pretpostavka nevinosti


Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da je nedopustivo objavljivanje delova sadržaja krivičnih prijava protiv određenih lica, ocenjujući da se time ugrožava pretpostavka nevinosti i vođenje predistražnog, odnosno krivičnog postupka.

Iz Agencije se energično protive, kako kažu, već ustaljenoj praksi pojedinih medija da sude i presuđuju, čak i pre započinjanja bilo kakvog postupka, i apeluje da se vođenje postupaka vrati u za to nadležne institucije.

U konkretnim slučajevima, Agencija je, u cilju obaveštavanja javnosti, a uz saglasnost Republičkog javnog tužilaštva, objavila samo one informacije koje ne mogu ugroziti i otežati eventualno vođenje predistražnog, odnosno krivičnog postupka - ime i prezime funkcionera protiv kojeg je podneta krivična prijava, funkcija koju obavlja ili je obavljao, krivično delo zbog kojeg je krivična prijava podneta i datum podnošenja.

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je prošlog četvrtka da je ove godine podnela krivičnu prijavu protiv 10 funkcionera.

Kako je navedeno, 10 krivičnih prijava rezultat su kontrole izveštaja o imovini i prihodima funkcionera.

Odeljenju za borbu protiv korupcije Republičkog javnog tužilaštva podnete su krivične prijave protiv više funkcionera i direktora javnih preduzeća.

Republičkom javnom tužilaštvu i drugim nadležnim državnim organima podneto je i 15 izveštaja, zbog sumnje da su funkcioneri, čiji su izveštaji o imovini i prihodima bili predmet kontrole, izvršili drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti propisano Krivičnim zakonikom.

Agencija nije želela da objavi imena tih funkcionera, jer bi se time moglo ugroziti i otežati vođenje predistražnog, odnosno krivičnog postupka.

Izvor: Tanjug