Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača traži proširivanje zakonskih ovlašćenja Komisije za zaštitu konkurencije u oblasti zaštite potrošača


Jedan od izazova u politici zaštite potrošača jeste nepoštena poslovna praksa na čijem je suzbijanju izuzetno malo urađeno, a tu je i pitanje zaštite konkurencije i sprečavanja zloupotreba dominantnog položaja na tržištu, ukazuju iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača NOPS. Oni su povodom 15. marta, Svetskog dana zaštite potrošača, pomenuli da je ova oblast povezana sa zaštitom konkurencije, zbog čega bi najefikasniji način za suzbijanje nepoštene poslovne prakse bio proširivanje zakonskih ovlašćenja Komisije za zaštitu konkurencije u oblasti zaštite potrošača. NOPS se, tvrde iz ove organizacije, u više navrata obraćao nadležnima u želji da ukaže na potrebu i neophodnost uspostavljanja i jačanja saradnje za Komisijom za zaštitu konkurencije, međutim, svaki oblik saradnje sa komisijom je izostao.

- Potrošači u Srbiji i ove godine svoj dan obeležavaju u znatno drugačijim okolnostima u odnosu na prethodne godine. Osim povećanih troškova izazvanih inflacijom, mnogim proizvodima je smanjena gramaža. Ova poslovna praksa pojedinih proizvođača ima i svoje novo ime - šrinkflacija (pojava kada se zapremina ili veličina proizvoda doslovno smanji, a cena ostane ista) - kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a. Oni su pomenuli i vansudsko rešavanje potrošačkih sporova kao novi mehanizam zaštite u kojima je učešće trgovaca zakonska obaveza. Potrošačke organizacije su i dalje prisutne kao prva i glavna kontakt tačka od koje sve počinje, pa neretko i trnovit put zaštite njihovih prava. Uskoro se očekuje i usvajanje registra “Ne zovi”, koji ima za cilj da pomogne ugroženim potrošačima da se izbore sa sve većim brojem nasrtljivih trgovaca koji pozivaju telefonom, organizuju prezentacije i sl., a na kojima, najčešće penzionerima, prodaju robu upitnog kvaliteta po nerealno visokim cenama.

- Takvi i brojni drugi trgovci koji čine sitne prekršaje, na dnevnom nivou, od skoro se kažnjavaju direktno, putem prekršajnog naloga, po ugledu na prekršaje u saobraćaju. Nastavlja se ekspanzija onlajn trgovine i elektronskih servisa, koja velikom brzinom menja svakodnevne navike potrošača, a sve češće se govori i o veštačkoj inteligenciji. Procvat onlajn trgovine sa sobom nosi brojne izazove, a jedan od glavnih jeste kako se izboriti sa sve većim brojem nelegalnih trgovaca, kako informisati potrošače i podići svest o značaju kupovine od strane registrovanih prodavaca - kaže Papović i dodaje da bi rešenje moglo da bude uvođenje kolektivne tužbe.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 20.03.2023.
Naslov: Redakcija