Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Advokati da obaveste Komoru o eventualnom nepoštovanju prava na poverljiv razgovor sa branjenikom, kao i o svim slučajevima kada uredno zakazan glavni pretres nije održan zato što okrivljeni koji se nalazi u pritvoru ili na izdržavanju zatvorske kazne po drugoj pravnosnažnoj presudi nije doveden u nadležni sud


Upravni odbor Advokatske komore Srbije na sednici održanoj 18.03.2023. na osnovu člana 66. Zakona o advokaturi ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 i 24/2012 - odluka US), člana 8, 9. i 33. Statuta Advokatske komore Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 85/2011, 78/2012, 86/2013 i 11/2023 - odluka US) jednoglasno je doneo:

ODLUKU

Uputiti javni poziv advokatima preko internet stranice Advokatske komore Srbije da obaveste ovu komoru o svim slučajevima kada uredno zakazan glavni pretres nije održan zato što okrivljeni koji se nalazi u pritvoru ili na izdržavanju zatvorske kazne po drugoj pravnosnažnoj presudi nije doveden u nadležni sud.

U pismenoj informaciji o odlaganju glavnog pretresa zbog nedovođenja okrivljenog u nadležni sud treba navesti: naziv suda pred kojim se vodi krivični postupak, broj predmeta, datum neodržanog glavnog pretresa zbog nedovođenja okrivljenog koji se nalazi u pritvoru ili na izdržavanju zatvorske kazne po drugoj pravnosnažnoj presudi, naziv zatvora u kome se nalazi okrivljeni koja nije dovela okrivljenog na glavni pretres i razlog nedovođenja okrivljenog ukoliko je isti saopšten na glavnom pretresu.

Pozivaju se advokati da obaveste Advokatsku komoru Srbije o eventualnom nepoštovanju prava na poverljiv razgovor sa branjenikom, kao i o eventualnom neopravdano dugom čekanju radi obavljanja poverljivog razgovora koje je uslovljeno nedostatkom prostorija u nekom od okružnih zatvora, odnosno kazneno – popravnih zavoda u Republici Srbiji.

Ukoliko su se advokati našli u situaciji navedenoj u Odluci o tome treba da obaveste Advokatsku komoru Srbije na e-mail adresu: a.k.srbije@gmail.com

Izvor: Vebsajt Advokatske komore Srbije, 20.03.2023.
Naslov: Redakcija