Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN SEMINAR EFIKASAN INSTITUCIONALNI ODGOVOR NA NASILJE U PORODICI


Ministarstvo pravde Republike Srbije, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) i Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), organizovalo je seminar “Efikasan institucionalni odgovor na nasilje u porodici”, na području Sremskog okruga.

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016), Ministarstvo pravde je posebnu pažnju posvetilo osposobljavanju i obuci članova Grupa za koordinaciju i saradnju, te je do sad pružena podrška u 25 osnovnih javnih tužilaštava.

Imajući u vidu presudan značaj multisektorske saradnje nadležnih institucija za unapređenje zaštite svih žrtava nasilja u porodici i partnerskog nasilja, državna sekretarka Ministarstva pravde Bojana Šćepanović je u svom obraćanju istakla da je cilj seminara pružanje odgovora na izazove i moguće nedoumice koje nastaju u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i radu Grupa za koordinaciju i saradnju, osnovanih pri Osnovnim javnim tužilaštvima u Sremskoj Mitrovici, Rumi i Staroj Pazovi.

“Nasilje u porodici i nasilje nad ženama predstavlja vid izuzetno opasnog društvenog ponašanja, te je neophodno da se mere koje ovaj zakon propisuje dosledno i jednoobrazno primenjuju na teritoriji cele Republike Srbije”, zaključila je državna sekretarka.

Uz učešće 58 predstavnika nadležnih institucija, seminaru su prisustvovale i posebna savetnica u Ministarstvu pravde Snežana Radanović, predstavnica Sektora za normativu Neda Marković, kao i predstavnice Grupe za sprečavanje nasilja u porodici u Ministarstvu pravde Ivana Slavnić i Gorjana Mirčić Čaluković.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 17.03.2022.