Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U TOKU UPIS DECE U OSNOVNU ŠKOLU PREKO PORTALA EUPRAVA


Ponovo je dostupna usluga osnovnih škola za upis dece na Portalu eUprava – eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u OŠ. Roditelji na jednostavan način, zahvaljujući ovoj usluzi, mogu da zakažu termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi kojoj teritorijalno pripadaju. Prošle godine je uslugu eZakazivanja termina za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava ili u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila pa do 31. maja.

Roditeljima je na Portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350557, a operateri su dostupni radnim danima od8.00 do 15.00 časova.

Uslugu eZakazivanje termina za upis uspostavila je Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zdravlja.

Kako da upišete dete u školu elektronski (koraci)

- Ukoliko niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na Portalu eUpravaeuprava.gov.rs, odnosno državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs;

  • Detaljno uputstvo možete pronaći ovde ;
  • Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal eUprava (uputstvo za prijavu);
  • Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge;
  • Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.
Izvor: Vebsajt eUprava, 22.03.2022.
Naslov: Redakcija