Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Preduzetnik u obavezi da o periodu prekida obavljanja delatnosti istakne obaveštenje na mestu u kome obavlja delatnost


Nema radnika koji se nije zabrinuo za svoje radno mesto zbog novonastale vanredne situacije, a virus korona naročito je pogodio paušalce. Preduzetnici koji rade sami za svoju platu, poput frizera, kozmetičara, krojača, taksista, počeli su privremeno da zatvaraju radnje. U APR kažu da je u protekla tri dana čak 937 preduzetnika tražilo da zamrzne status, kako ne bi morali da plaćaju obaveze. Tokom epidemije frizeri i kozmetičari nemaju gotovo nikakve prihode, pošto im je posebnim odlukama u pojedinim gradovima već zabranjen rad. Očekuje se da će narednih dana taj broj biti znatno veći.

Kako objašnjavaju u APR, oni imaju mogućnost da na određeno ili neodređeno vreme prekinu obavljanje delatnosti, odnosno da "zamrznu" poslovanje. U ovoj agenciji su im preporučili da ne dolaze u Brankovu ulicu da bi na šalteru predali dokumentaciju, već da papire šalju poštom. Osim obrazaca za prekid rada potrebno je da uplate i naknadu od 750 dinara. To takođe mogu uraditi elektronski.

Bračni par Miloš i Nadica Jakovljević su vlasnici frizerskog salona iz beogradskog naselja Mirijevo. Kao i većina njihovih kolega, zabrinuti su za egzistenciju.

Ovih dana se broj mušterija drastično smanjio. Kod mene je bilo nekoliko muškaraca, ali supruga uopšte nije imala posla - priča Jakovljević. - Ljudi su zabrinuti i plaše se. Verovatno ćemo morati da privremeno zatvorimo radnju, ali pitamo se od čega da ćemo da preživimo. Problem je što isključivo od našeg rada i broja mušterija zavisi zarada. U ovom slučaju ona je nula, naročito ako se i u Beogradu uvede potpuna zabrana rada, koju su neki gradovi već uveli.

Glavobolju zbog opstanka svog biznisa ovih dana ima i Milanka Tomić. U krojački salon retko ko svraća, a nedostatak mušterija iskoristila je da pospremi radnju. Pita se šta dalje i odakle platiti dažbine:

- U kontaktu sam sa koleginicama iz drugih gradova i svugde je ista situacija. Ovako malo posla nije bilo još od bombardovanja. Ima među nama i optimističnih šnajderki, koje kažu da sad treba da se odmorimo, pred gužvu za mature i veliki broj svadbi koje će kasnije biti zgusnute, zbog ove pauze. Možda je taj stav i najbolji. Ne može ovo trajati zauvek.

Privremeno zatvaranje će pomoći da se ne gomilaju troškovi prema državi, ali nameće se mnogo važnije pitanje, kako će ovi ljudi, bez mesečnih primanja, prebroditi novonastalu krizu.

Zakonom o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon, 5/2015, 44/2018, 95/2018 i 91/2019) utvrđena je obaveza preduzetnika da o periodu prekida obavljanja delatnosti istakne obaveštenje na mestu u kome obavlja delatnost. Paušalci u redovnim okolnostima privremeno odjavljuju radnje radi korišćenja godišnjeg odmora, bolovanja, u slučaju problema u poslovanju...

Novi režim rada zbog virusa korona uvela je i Poreska uprava. Iz ove institucije savetuju klijentima korišćenje elektronskih servisa e-porezi, komuniciranje putem mejla, kao i korišćenje usluga kontakt centra. Preko elektronskih servisa će moći da se predaju elektronski potpisani obrasci poreskih prijava, da se prati status poslatih prijava, ima uvid u stanje na računima i da se dobiju e-uverenja. Za neposredan prijem podnesaka radiće četiri pisarnice, u Ulici despota Stefana 118 u Beogradu, Modene 7 u Novom Sadu, u Ulici 27. marta u Kragujevcu i u Nikole Pašića 24 u Nišu. Građani se mogu javiti i kontakt centru, radnim danom od 8.00 do 18.00 na brojeve telefona: 0700-700 007 i 011-33 10 111.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. Radović, 19.03.2020.
Naslov: Redakcija