Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENI I DOPUNI UREDBE O MERAMA ZA VREME VANREDNOG STANJA: Moguće je na opravdan i obrazložen zahtev dozvoliti obavljanje međumesnog prevoza, kao i gradskog i prigradskog, a isključivo u cilju obavljanja radnih zadataka


Autobuski prevoz, gradski i međugradski je u potpunosti ukinut, osim za linijski prevoz zaposlenih do radnih mesta. To se, pre svega, odnosi na zdravstvene radnike, vojnike, policajce, ali i na zaposlene u kompanijama čije je poslovanje neophodno i tokom vanrednog stanja.

Preporuka Ministarstva saobraćaja i Ministarstva lokalne samouprave, koji su dali zajedničke instrukcije o primeni Uredbe o izmeni i dopuni Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 39/2020), u oblasti prevoza putnika u drumskom saobraćaju je da se ovi vidovi prevoza obavljaju bez naknade.

Uz dozvolu ministra nadležnog za poslove saobraćaja, odnosno ministarke Zorane Mihajlović, moguće je na opravdan i obrazložen zahtev dozvoliti obavljanje međumesnog prevoza, kao i gradskog i prigradskog, a isključivo u cilju obavljanja radnih zadataka.

To se prioritetno odnosi na medicinsko i nemedicinsko osoblje, koje je zaposleno u zdravstvenim ustanovama, zaposlenih u komunalnim službama i svih ostalih koji su neophodni za obezbeđivanje zdravlja i bezbednosti građana – navodi se u uputstvu resornih ministara. - Ovom zabranom nisu obuhvaćeni taksi prevoz, limo servis i prevoz za sopstvene potrebe. Oni se i dalje mogu odvijati u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015, 41/2018, 44/2018 - dr. zakon, 83/2018, 31/2019 i 9/2020).

Ustanove, institucije i kompanije koje budu tražile dozvole, moraće da dostave tačan broj osoba koje će putovati, vreme, odredište, naziv poslodavca i prevoznika, registarske oznake i imena vozača. Biće u obavezi i da navedu tačnu rutu kretanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, 21.03.2020.
Naslov: Redakcija