Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O ROKOVIMA U SUDSKIM POSTUPCIMA ZA VREME VANREDNOG STANJA PROGLAŠENOG 15. MARTA 2020. GODINE: Tokom vanrednog stanja prestaju da teku rokovi za podnošenje tužbe u parničnom postupku, privatne tužbe u krivičnom postupku i predloga za pokretanje vanparničnog postupka ili postupka izvršenja i obezbeđenja


Više rokova u sudskim postupcima prestaje da teče tokom vanrednog stanja, navodi se u Uredbi o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 38/2020 - dalje: Uredba).

Tokom vanrednog stanja prestaju da teku rokovi za podnošenje tužbe u parničnom postupku, privatne tužbe u krivičnom postupku i predloga za pokretanje vanparničnog postupka ili postupka izvršenja i obezbeđenja.

U Uredbi se navodi da prestaju da teku i rokovi za podnošenje tužbe u upravnom sporu i podnošenje ustavne žalbe. Rokovi za izjavljivanje pravnih lekova, pravnih sredstava ili za preduzimanje drugih procesnih radnji u navedenim sudskim postupcima prestaju teći za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine, navodi se u Uredbi.

Uredbom je utvrđeno da za vreme vanrednog stanja prestaju da teku i rokovi, u krivičnom postupku, prekršajnom postupku i postupku za privredne prestupe, za izjavljivanje žalbi na odluke kojima se postupak okončava, kao i za izjavljivanje vanrednih pravnih lekova.

Izvor: Vebsajt Blic, 21.03.2020.
Naslov: Redakcija