Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ŠTRAJKU: Unija sindikata prosvetnih radnika najavila jednodnevni štrajk upozorenja za 31. mart 2017. godine. Iz Ministarstva prosvete poručuju da je prema Zakonu u školama zabranjena obustava nastave, pa bi zato nastavnici koji krše Zakon mogli snositi posledice


Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je za 31. mart 2017. godine štrajk u školama koje su članice ovog sindikata. Tog dana prosvetari, članovi Unije, neće držati časove. Razlog za jednodnevni štrajk upozorenja je to što država nije ispunila sve odredbe sporazuma potpisanog sa prosvetnim sindikatima još 2015. godine, kada su okončali petomesečni štrajk.

Njihovi zahtevi tiču se poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika, i to uvođenjem platnih razreda, kao i isplatom jednokratne pomoći i godišnjih nagrada.

Jasna Janković, predsednica Unije, kaže da im drugo sredstvo borbe osim zaustavljanja nastave nije preostalo.

- Dve godine borimo se za ostvarivanje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji je potpisan aprila 2015. Imali smo zakonske štrajkove i izlaske na ulicu - kaže Jasna Janković.

Preostala tri reprezentativna sindikata nisu se još izjasnila o najavljenom štrajku, ali na prethodnom, prošle nedelje, nisu učestvovali.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja međutim, poručuju da je, prema Zakonu o štrajku ("Sl. list SRJ", br. 29/96 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 103/2012 - odluka US - dalje: Zakon), u školama zabranjena obustava nastave, pa bi zato nastavnici koji krše Zakon mogli snositi posledice. Dodaju i da su sindikate već upozorili da treba da obaveste članstvo o tome da obustava nastave nije u skladu sa Zakonom.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. M., 23.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija