Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Saobraćajna policija za sedam dana zabeležila više od 10.000 saobraćajnih prekršaja, koji se odnose na nekorišćenje sigurnosnih pojaseva i upotrebu mobilnih telefona za vreme vožnje


Učesnici u saobraćaju u Srbiji ne poštuju dovoljno saobraćajne propise, kada je reč o korišćenju sigurnosnih pojaseva i upotrebi mobilnih telefona za vreme vožnje – nedvosmisleno su pokazali rezultati akcije MUP-a tokom prošle nedelje, kažu u ovom Ministarstvu. Za samo sedam dana trajanja akcije u kontroli saobraćaja zabeleženo je više od 10.000 ovih saobraćajnih prekršaja.

Za vozače koji su protekle nedelje bili iznenađeni velikim prisustvom saobraćajnih patrola policije, ali i policajaca u civilu, evo o čemu je reč: policija je sedam dana, od ponedeljka prošle nedelje pojačano kontrolisala korišćenje sigurnosnih pojaseva i upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje. Uprava saobraćajne policije MUP-a Srbije ovu akciju sprovela je istovremeno sa još 31 evropskom državom u okviru međunarodne organizacije Tispol, koja čini mrežu saobraćajnih policija Evrope.

Prema podacima MUP-a, saobraćajna policija je za ovih sedam dana sankcionisala 7.551 vozača i 723 putnika u vozilu zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa. Od navedenog broja, 442 osobe su se prevozile na prednjim sedištima, a 281 na zadnjem sedištu vozila. Zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje, policija je prijave napisala protiv 1.701 vozača.

Takođe, napominju u MUP-u, sudeći prema rezultatima istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja za 2016. godinu, procenat vezivanja pojasa na prednjim sedištima je oko 75 odsto, a na zadnjim svega oko devet odsto. Drugim rečima, svaki četvrti učesnik u saobraćaju vezuje sigurnosni pojas na prednjem sedištu, dok samo jedan od 10 putnika koristi pojas na zadnjem sedištu. Prema istom istraživanju, svaki peti vozač koristi telefon za vreme vožnje na nepropisan način.

"U akciji je, kažu u Ministarstvu, učestvovao maksimalan broj raspoloživih putničkih vozila, odnosno motocikala bez spoljnih obeležja policije – presretača. Na otkrivanju prekršaja bili su angažovani i policajci u civilu. Oni su nakon uočavanja prekršaja vozača i putnika, informacije o automobilima u kojima su uočeni prekršaji prenosili patrolama, koje su zaustavljale vozila", navode u MUP-u.

U ovom Ministarstvu apeluju na vozače da koriste sigurnosne pojaseve na svim sedištima, jer to znatno smanjuje rizik od stradanja u saobraćajnim nesrećama. U toku prošle godine, prema podacima policije, u automobilima je poginulo 183 vozača i 98 putnika, dok je povređeno 6.890 vozača i 5.699. Od ukupnog broja nastradalih putnika, 55 odsto je sedelo na prednjem, a 45 odsto na zadnjem sedištu.

Izvor: Vebsajt Politika, D. Vukosavljević, 22.03.2017.
Naslov: Redakcija