Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ŠTA MOŽE DA PIŠE NA GLASAČKOM LISTIĆU, A DA ON OSTANE VAŽEĆI?


U štampariji "Sl. glasnika RS" počelo je štampanje 6.757.793 glasačka listića na kojima je 11 kandidata za predsedničke izbore 2. aprila 2017. godine. Svaki birač ima pravo samo na jedan listić, šta da radi ako greškom zaokruži pogrešan broj? Ima li pravo na ispravku i da li svako šaranje po listiću znači da je glas nevažeći?

Punoletstvo, lični dokument, hemijska olovka – na prvi pogled, sve što vam je potrebno da biste glasali. Ali, važno je da sa sobom, na izborni dan, ponesete i koncentraciju. Možda će vam biti potrebna za ispunjavanje listića.

"Najispravnije je da zaokruže redni broj ispred imena kandidata za koga žele da glasaju", kaže Raša Nedeljkov iz organizacije Crta – Građani na straži.

Ako ste zaokružili pogrešnog, savet je da precrtate sve neželjene kandidate, a zaokružite samo željenog. Samo tako, biračkom odboru biće jasna vaša biračka volja

"Neće vam prihvatiti ukoliko zaokružite jedan redni broj, pa ga prekrižite i zaokružite neki drugi, to je već ona situacija gde vam neće znati šta ste želeli", kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Neće znati šta ste želeli ni ako zaokružite više kandidata ili ih sve precrtate. Ali je dozvoljeno da, iza paravana, budete kreativni.

"Dozvoljeno je apsolutno da zaokružite redni broj kandidata, a da negde u ćošku tog listića nacrtate Čiča Glišu, ili nešto drugo", kaže Klačar.

Može li se, na prvi pogled, bezazleni crtež tumačiti i kao tajni signal?

"To znači da postoji neka organizovana grupa, u ime neke stranke koja je odlučila da vršeći pritisak na njih dobije dokaz da su zaista tako i glasali", kaže Klačar.

"Spekulisati šta sve može biti način kontrole, eventualno partije, ko je za koga glasao, predmet je možda istraga nekih organa, a ne posmatračke misije", kaže Nedeljkov.

Na izborni listić prenosi se i nezadovoljstvo, 4,5 odsto birača na prethodnim predsedničkim izborima nije bilo zadovoljno ni jednim od 12 ponuđenih kandidata. Kao 13. dopisivali su Čaka Norisa, Betmena, Divca, Đokovića. I tako, svesno ili nesvesno, uticali na rezultat izbora. Jer i tzv. beli listići, iako nevažeći, ulaze u konačnu izlaznost.

Izvor: Vebsajt RTS, Tihana Bajić, 22.03.2017.