Zastava Bosne i Hercegovine

INICIJATIVA ZA IZMENU ZAKONA O RADU: Samostalni sindikat trgovine traži da se Zakonom propiše zabrana rada trgovaca nedeljom i državnim praznicima, jer taj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi bez prekida


Samostalni sindikat trgovine Srbije uputiće Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srbije inicijativu da svim zaposlenima u trgovini nedelja bude neradni dan, izjavio je predsednik tog sindikata Radoslav Topalović.

Sindikat će tražiti da u Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014 - dalje: Zakon) decidno piše da su nedelja i državni praznici neradni dani za trgovce, jer taj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi bez prekida.

"Oko 200.000 zaposlenih u trgovini, od kojih je 80 odsto žena, ne traži da manje radi, već samo da ne radi nedeljom, jer se mora voditi računa o njihovom zdravlju i porodičnom životu. Početak i kraj radnog vremena nije stvar kolektivnog pregovaranja nego je Zakonom regulisano da radna nedelja traje 40 časova", objasnio je Topalović.

On je istakao da su neosnovane procene poslodavaca da će biti manji promet u radnjama ako nedelja i državni praznici budu neradni dani, jer smatra da će se kupci u istom obimu snabdevati radnim danima.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Duško Vuković, rekao je da praksu razvijenih zemalja Evrope treba primeniti i kod nas.

"Poslodavcima poručujemo da mogu da stvaraju profit, ali od ponedeljka do subote, a da nedelju ostave radniku da bude slobodan, sa svojom porodicom", ukazao je Vuković.

Prema njegovim rečima, sindikat mora da menja svest zaposlenih u trgovini, da se oslobode straha i prijave sve nezakonitosti poslodavca.

Predstavnik sindikata trgovine "Ver.di" u Nemačkoj Roland Tremper je rekao da u Berlinu prodavnice mogu da rade samo 10 nedelja godišnje, a da su zarade regulisane kolektivnim ugovorom kojim je predviđeno da poslodavac plaća radnike od 50 do 100 odsto više ako rade nedeljom ili praznikom.

On je istakao da se u Nemačkoj sindikat zalaže za uvođenje slobodnog dana, jer "nije reč o novcu več o zdravlju zaposlenih".

Predstavnik sindikata trgovine "Tez-kop-is" iz Turske Ismail Aidin je rekao da se u njegovoj zemlji rad praznicima i nedeljom plaća duplo više nego radnim danima onim radnicima čije firme nisu članovi sindikata, a radnici koji su sindikalno organizovani dobijaju i do 200 odsto veću naknadu za taj dan.

Mnistar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, nedavno je povodom zahteva sindikata da nedelja i državni praznici budu neradni dani za trgovce rekao da se država neće svrstavati ni na jednu stranu.

"Treba razmotriti predlog sindikata, ali se ne sme ugroziti poslovanje trgovaca i zarade na koje računaju. Zato država samostalno teško da može da donese odluku o zabrani rada nedeljom. To može da se desi samo ako se povodom toga saglase i jedni i drugi", rekao je Ljajić.

U Novom Sadu, na sastanku Foruma sindikata jugoistočne Evrope, čiji je član i Samostalni sindikat trgovine Srbije, usvojena je deklaracija, kojom se od parlamenata zemalja članica Foruma zahteva zakonska zabrana rada u trgovini nedeljom i državnim praznicima.

Izvor: Vebsajt Tanjug i Novosti, 22.03.2016.
Naslov: Redakcija