Zastava Bosne i Hercegovine

PROGRAM PRETPRISTUPNE POMOĆI ZA RURALNI RAZVOJ 2014–2020 (IPARD II): 175 miliona evra za unapređenje ruralnih područja i podizanja kapaciteta i konkurentnosti poljoprivrede


Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković  predstavila je Nacionalni program za ruralni razvoj i IPARD program, preko kojih je Srbija, dobijanjem statusa kandidata, u mogućnosti da koristi sredstva pretpristupnih fondova EU u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ova dva instrumenta za razvoj, koji su komplementarni sa merama i programima na regionalnom i lokalnom nivou, uspostaviće jedinstven sistem podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju kroz plan obuka jedinica lokalne samouprave.

Prema njenim rečima, zajedničkim radom Ministarstva, lokalnih samouprava i nadležnih institucija biće ostvareni dobri rezultati u sprovođenju ovih programa, sa ciljem unapređenja ruralnih područja i podizanja kapaciteta i konkurentnosti poljoprivrede, pri čemu će Ministarstvo obezbediti uslove za korišćenje raspoloživih sredstava.

Evropska komisija je usvojila predlog IPARD II programa Republike Srbije (korišćenje pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj) i opredelila 175 miliona evra za njegovu realizaciju.

Program bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i diverzifikaciji i razvoju ekonomskih aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima.

Izvor: Press-služba Vlade Republike Srbije, 23.05.2015.