Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UGROŽENA SAMOSTALNOST TUŽILACA: Krši se Ustavom proklamovano načelo stalnosti javno tužilačke funkcije, tvrdi Skupština Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije


Skupština Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije izdala je deklaraciju u kojoj je ocenila da dosadašnja reforma pravosuđa nije donela očekivane i željene rezultate jer se „nedozvoljenim pritiscima neretko ugrožava samostalnost javnog tužilaštva”.

U prilog toj tvrdnji udruženje navodi da tužioci rade u atmosferi nesigurnosti što je posledica opšteg reizbora javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca kao najgrubljeg kršenja Ustavom proklamovanog načela stalnosti funkcije.

Udruženje u Deklaraciji o vladavini prava navodi da je materijalni položaj nosilaca javnotužilačke funkcije pogoršan zbog smanjenja plata i ukidanja prava na naknadu za odvojen život, kao i da postoji najava daljeg pogoršavanja materijalnog položaja.

Tužioci smatraju da je primena novog Zakonika o krivičnom postupku donela nove probleme, jer je delokrug poslova javnog tužilaštva znatno povećan, dok je broj zamenika javnih tužilaca i dalje nedovoljan, piše se u deklaraciji koja je usvojena 14. marta.

Predstavnici udruženje su naveli i da su troškovi javnog tužilaštva previsoki, pristup građana pravdi nejednak i otežan, a prava oštećenog svedena na minimum, čime je i pravo na pravično suđenje ugroženo.

Izvor: Tanjug

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: