Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VIŠI SUD U BEOGRADU OSUDIO TRI LICA ZBOG PRETNJI NA INTERNET FORUMU


Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio tri lica na godinu dana zatvora, uslovno na tri, zbog pretnji i uvredljivih komentara na internet forumu, piše portal "Peščanik" i to na račun Borisa Malagurskog i Ivane Rajović, autora filma "Pretpostavka pravde", koji se bavi ubistvom francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu.

Malagurski i Rajović, autori dokumentarnog filma, krajem septembra 2012. godine podneli su krivičnu prijavu protiv 12 članova foruma "Parapsihopatologija" zbog vulgarnih i uvredljivih komentara i navodno organizovanih pretnji po život i ličnu i profesionalnu bezbednost, iznetih posle premijere filma.

Predlog za pokretanje krivične prijave podnelo je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Identitet osuđenih utvrđen je posredstvom lokalnih internet provajdera.

Predlog za pokretanje krivične istrage protiv njih trojice beogradsko tužilaštvo je podnelo Višem sudu u julu 2013. godine, uvažavajući ocenu Malagurskog i Rajović da rade posao od javnog značaja u oblasti informisanja, te da su forumski komentari bili ozbiljne pretnje i pozivi na linč, napisani sa umišljajem i upornošću u nameri da pretnje dopru do oštećenih.

Forumaši koji su vređali autora "Pretpostavke pravde" Borisa Malagurskog osuđeni su za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, koje je članom 138. krivičnog zakonika definisano kao pretnja napadom na život ili telo.

Izvor: Tanjug