Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Sindikati pozdravljaju dodatne kompetencije lica zaduženih za bezbednost i veće kazne, dok zameraju što nije prihvaćen njihov predlog oko uspostavljanja koordinatora na državnom nivou


Predlog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu je u skupštinskoj proceduri. Socijalno-ekonomski savet dao je pozitivno mišljenje, a zakonodavac ističe kako će mere bezbednosti biti na višem nivou.

Međutim, u sindikatu naglašavaju da je najveći problem primena zakona, kao i to da će zbog nedostatka inspektora, sveobuhvatna kontrola i dalje nedostajati, a kako još navode pojedinim multinacionalnim kompanijama je socijalni dijalog i položaj radnika u drugom planu.

Novi Zakon naslediće stari iz 2005-te, dopunjen 2017-me i kao takav nema toliko manjkavosti, jer se utvrdilo da je najveći problem njegovo nepoštovanje. Najviše nepravilnosti ima na gradilištima, od nepotpune dokumentacije poslodavaca, pa sve do nepoštovanja normi samih zaposlenih, među kojima je sve više stranih državljana i dešavalo se da pojedini nemaju radnu dozvolu, navode u inspekciji rada.

"Poslodavci ne procene rizike kojima su izloženi radnici, zatim da ne osposobe zaposlene i da radnici koji rade na poslovima s povećanim rizikom nisu prethodno upućeni na lekarske preglede kako bi se utvrdilo koje poslove mogu da rade. Dakle, čitava paleta nedostataka koja se može zateći na terenu", rekla je Ljiljana Stojšić, načelnik inspekcije rada u Novom Sadu.

Dobre strane Predloga zakona su, između ostalog, dodatne kompetencije lica zaduženih za bezbednost i veće kazne, dok je zamerka Saveza samostalnih sindikata kao najjače sindikalne organizacije na Balkanu i koja samo u Novom Sadu broji 25.000 članova to što nije prihvaćen njihov predlog oko uspostavljanja koordinatora na državnom nivou.

"Nadam se da ćemo kroz podzakonska akta uspeti da se izborimo za to da svaki preduzetnik kojima više od 50 zaposlenih mora imati Odbor za bezbednost i zdravlje na radu i da ukazujemo na probleme i radimo na edukaciji i prevenciji", rekao je Vladimir Gvozdenović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Novog Sada.

Vladimir Gvozdenović naglašava da država mora da pošalje poruku da se ne isplati ne poštovati Zakon i da u njegovoj primeni nema nedodirljivih i dodaje da uprkos velikim subvencijama države za zapošljavanje radnika, strane kompanije se ne ističu po pitanju socijalne zaštite zaposlenih.

Posle usvajanja Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu sledi donošenje podzakonskih akata i za čiju će izradu prema najavama zakonodavca biti uključeni svi socijalni partneri.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, Đorđe Nikolić, 16.02.2023.
Naslov: Redakcija