Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA: Donet veći broj odluka


Skupština Grada Beograda usvojila je Plan generalne regulacije šinskih sistema sa elementima detaljne razrade druge faze prve linije metro sistema. Takođe, doneto je i više planskih akata koji za cilj imaju detaljnu ili generalnu regulaciju delova opština Novi Beograd, Zvezdara, Čukarica, Palilula, Surčin, Voždovac, Savski venac.

Prema rečima glavnog urbaniste Marka Stojčića, prvi plan predstavlja detaljnu razradu druge faze prve linije metro sistema kojom je, između ostalog, precizirano sedam stanica metroa. Tunelska cev, koja se pre svega odnosi na Višnjičku ulicu, duboka je i kopa se takozvanom “krticom”, dodao je on.

Stojčić je izdvojio i Plan detaljne regulacije uz Vinogradsku ulicu, treća faza.

- Reč je o prostoru u zoni Dr Ivana Ribara, Vinogradske i ka Surčinu. Kada saobraćajna veza bude gotova, to će biti najvažnija gradska alternativa auto-putu Beograd-Zagreb - istakao je Stojčić.

Još jedan od planova na koji je glavni urbanista ukazao jeste onaj koji se tiče proširenja kapaciteta Sportskog centra “11. april”, što je izuzetno važno za sve stanovnike Novog Beograda.

- Najbolji način da se izborimo sa “divljom gradnjom” jesu planovi detaljne regulacije - zaključio je Stojčić.

Skupština Grada Beograda saglasila se sa konačnim nacrtom sporazumnog raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu između Sekretarijata za javni prevoz i konzorcijuma “Kentkart”. Taj ugovor se odnosio na partnerstvo u obavljanju delatnosti eksploatacije i održavanja sistema za naplatu karata, kao i na upravljanje vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu. Raskidom nijedna od ugovornih strana neće trpeti štetu, te stoga jedna od druge ne potražuju nikakvu naknadu.

Podsetimo da je Grad Beograd osnovao Javno komunalno preduzeće “Naplata prevozne usluge Beograd”, te će ovaj posao biti poveren njemu kao delatnost koja je od opšteg interesa za Grad Beograd.

Gradski menadžer Miroslav Čučković ocenio je da je ovo istorijska odluka jer znači da će naplata karata preći u državne ruke.

Na sednici Skupštine grada donet je i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2023. godinu. Kako je istakao član Gradskog veća Igor Mušić, ova tema je od izuzetnog značaja za Grad Beograd.

- Osamnaest institucija, ustanova i strukovnih udruženja učestvovalo je u kreiranju ovog dokumenta, te nije reč o političkom dokumentu, već je to precizna analiza ekonomskog stanja grada i onoga što možemo da uradimo kako bi se stanje u ovoj oblasti poboljšalo. Akcioni plan sadrži u sebi, između ostalog, ideje za poboljšanje uslova tržišta rada, savetovanje o planiranju karijere, povećanje kompetitivnosti radne snage, podsticaj zapošljavanja, pomoć mikro i malom biznisu i drugo. Dakle, reč je o sveobuhvatnom ekonomskom dokumentu koji predstavlja nešto najvažnije u okviru ekonomije što Grad Beograd kao lokalna samouprava može da usvoji - istakao je Mušić.

On je podsetio da Beograd u republičkom BDP-u učestvuje sa 40,2 odsto. Tržište rada je dosta uznapredovalo, a veštine i znanja naših ljudi daleko su veći nego ranije. Prosek neto dobiti takođe je znatno veći.

- Pored smanjenja nezaposlenosti, u narednom periodu akcenat treba da bude na usklađivanju potreba tržišta rada sa obrazovnim sektorom, restrukturiranju u kategorizaciji zaposlenih, pomoći privredi i evaluaciji praćenja svih mera - zaključio je Mušić.

Projekat “Beogradska kartica”, koji je prihvatila Skupština Grada Beograda, a obrazlagala gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić, unaprediće kvalitet života korisnika ostvarivanjem pogodnosti pri kupovini dobara i korišćenju usluga. Korisnik kartice može biti lice sa prebivalištem na teritoriji Beograda, a načini ostvarivanja pogodnosti biće dostupni na zvaničnoj strani Grada, u štampanim materijalima, kao i kroz medijsku promociju projekta.

Gradska sekretarka za finansije Katarina Čubrić obrazložila je program poslovanja za 2023. godinu Privrednog društva “Zoološki vrt Grada Beograda” i rebalanse programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća “Infostan tehnologije”, Sportskog centra “Novi Beograd” i Javnog komunalnog preduzeća “Gradska čistoća”. Nakon rasprave odbornici Skupštine grada saglasili su se sa ovim odlukama.

Usvojena je i odluka o davanju saglasnosti za zasnivanje hipoteke nad dve katastarske parcele, javne svojine Grada Beograda, a radi obezbeđivanja potraživanja Ministarstva finansija - Poreske uprave prema Javnom preduzeću za komunalnu privredu “Lazarevac”.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić obrazložila je izmene i dopune Odluke o Nagradi grada Beograda - despot Stefan Lazarević, tako da će se ubuduće Sekretarijat za poljoprivredu baviti administrativnim i stručnim poslovima za potrebe komisije za dodelu nagrade za poljoprivredu.

Takođe, prihvaćeni su i predlozi pravila više ustanova kulture, kao i promena Osnivačkog akta Ustanove kulture “Prvo prigradsko pozorište Lazarevac”.

Setom odluka iz oblasti energetike i zaštite životne sredine, koje su donete na sednici gradske skupštine, Grad Beograd nastavlja veliku posvećenost ovim oblastima. Tako je doneta Odluka o uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta i usvojen Plan za postavljanje podzemnih kontejnera za selekciju otpada i reciklažu na opštini Zvezdara, što je deo desetogodišnjeg programa koji se realizuje na gradskim opštinama. Precizirano je da na teritoriji opštine Zvezdara postoji više od dve stotine lokacija za tu namenu.

Energetska efikasnost i racionalna upotreba energije je u javnom interesu Beograda i od posebnog je značaja za Grad. Nosioci sistema energetskog menadžmenta Grada Beograda su: gradonačelnik, Odbor za energetsku efikasnost Grada Beograda, energetski menadžeri i korisnici javne svojine i javnih sredstava koji nisu samostalni obveznici sistema energetskog menadžmenta. Gradonačelnik imenuje energetskog menadžera Grada Beograda na period od dve godine, navedeno je u pomenutoj odluci.

Predstavnici Gradske uprave podneli su Izveštaj o realizaciji lokalnog plana upravljanja otpadom za prethodnu godinu, zatim Izveštaj o realizovanim aktivnostima za smanjenje zagađenosti vazduha i Izveštaj o realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana adaptacije na klimatske promene sa procenom ranjivosti.

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević istakla je značaj transparentnosti svih informacija, koje su iz ove oblasti stalno dostupne građanima. Ona je podvukla da će se 2024. godine, nakon izrade studije izvodljivosti, u potpunosti znati kako će se Grad baviti viškom otpada koji nastaje kao posledica razvoja grada i kako će se on nadalje koristiti.

- Otpad je resurs i koristiće se u interesu građana, a samim tim uticaće ne samo na bolju životnu sredinu već i na standard građana - rekla je Ivana Vilotijević.

Na kraju sednice odbornici su usvojili i Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite, kao i Odluku o obrazovanju jedinica civilne zaštite opšte namene i specijalizovanih jedinica civilne zaštite za uzbunjivanje na teritoriji Beograda, te Izveštaj o radu Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu javnih nabavki za prošlu godinu.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 21.02.2023.
Naslov: Redakcija