Zastava Bosne i Hercegovine

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Sređivanjem katastra nepokretnosti povećava se BDP


Potpunim sređivanjem katastra nepokretnosti procenjuje se da bi se BDP Srbije povećao za više od sedam odsto na državnom nivou i preko 15 procenata u građevinskom sektoru, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Kako se navodi, Srbija je u reformi od 2015. godine planirala da se za projekat sređivanja zemljišne administracije u Srbiji potroši 50 miliona evra, a očekuje da se završi do 2025. godine.

Sređivanje imovinskog stanja u Srbiji poboljšalo je bezbednost nad vlasništvom na nepokretnostima, što je povećalo sigurnost u ulaganje u Srbiju, navodi RGZ.

Kako ističu, Srbija se našla u fokusu UNGGM-a nakon što je njen katastarski sistem proglašen primerom dobre prakse.

U Srbiji je u toku digitalizacija katastarskog sistema, a Republički geodetski zavod (RGZ) je proglašen institucijom sa dobrom praksom po oceni UN-a.

RGZ navodi da je u poslednjih šest meseci, Srbija ugostila četiri strane delegacije na visokom nivou kako bi se upoznale sa radom srpskog katastra i razmenile iskustva.

Zahvaljujući takvom pristupu Vlade Srbije dat je doprinos povećanju broja stranih investicija i porast cena nekretnina na tržištu.

Ovo priznanje dolazi u vreme kada Hrvatska pokreće projekat vredan 390 miliona evra sa ciljem da sredi svoj katastar.

Kako navode hrvatski mediji, ovaj projekat bi trebalo da značajno doprinese transparentnosti i efikasnosti sistema, što bi moglo privući strane investicije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.02.2023.
Naslov: Redakcija