Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O ODREĐIVANJU KRITERIJUMA ZA DODELU PODSTICAJA RADI PRIVLAČENJA DIREKTNIH ULAGANJA U AUTOMATIZACIJU POSTOJEĆIH KAPACITETA I INOVACIJU: Novac se može dodeliti za realizaciju investicionih projekata u industrijskim oblastima sa visokom dodatom vrednošću, kao što je proizvodnja hemikalija, farmaceutskih proizvoda i preparata, električne opreme, računara, motornih vozila, kao i proizvoda od gume i plastike. Maksimalni dozvoljeni iznos subvencije za realizaciju investicije je 50 odsto opravdanih troškova za velika društva, 60 odsto za srednja i 70 odsto za mala preduzeća


Firme koje se bave prerađivačkim delatnostima u oblastima sa visokom dodatnom vrednošću mogu da konkurišu za dobijanje subvencija radi pokrivanja troškova automatizacije ili uvođenja inovativnosti, piše u Uredbi o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u automatizaciju postojećih kapaciteta i inovaciju ("Sl. glasnik RS", br. 18/2022 – dalje: Uredba), koju je donela Vlada Republike Srbije.

Komisija za dodelu državne pomoći je dala pozitivno mišljenje na ovu Uredbu obrazlažući da je cela država područje sa niskim standardom.

Subvenciju, u skladu sa Uredbom, može da dobije malo, srednje ili veliko preduzeće sa sedištem u Srbiji koje obavlja prerađivačku delatnost povezanu sa investicionim projektom najmanje dve godine.

Novac se može dodeliti za realizaciju investicionih projekata u industrijskim oblastima sa visokom dodatom vrednošću, kao što je proizvodnja hemikalija, farmaceutskih proizvoda i preparata, električne opreme, računara, motornih vozila, kao i proizvoda od gume i plastike.

Ukupna ulaganja kompanije moraju biti najmanje pet miliona evra.

Maksimalni dozvoljeni iznos subvencije za realizaciju investicije je 50 odsto opravdanih troškova za velika društva, 60 odsto za srednja i 70 odsto za mala preduzeća.

Opravdani troškovi su ulaganja u opremu koja je direktno povezana sa investicionim projektom.

Komisija ocenjuje da je dodela državne pomoći opravdana jer se dodeljuje na teritoriji cele Srbije gde je BDP niži ili jednak 45 odsto evropskog proseka. S obzirom na to da se Srbija posmatra kao jedno područje, Komisija je ocenila da se radi o državnoj pomoći području sa "izuzetno niskim životnim standardom ili sa visokom stopom nezaposlenosti".

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 18.02.2022.
Naslov: Redakcija