Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O RADNOM ANGAŽOVANJU ZBOG POVEĆANOG OBIMA POSLA U ODREĐENIM DELATNOSTIMA: Američka advokatska komora ukazuje da Nacrt zakona bitno proširuje spektar onih koji se smatraju radnicima van radnog odnosa i negativno utiče na pravo na organizovanje i kolektivno pregovaranje


Zakon o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima biće stroži od postojećeg Zakona o agencijskom zapošljavanju ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019). Reč je o najgorem vidu fleksibilizacije radnih odnosa i o još jednom načinu legalizacije nesigurnih oblika rada. U to je uverena Slađana Kiković, šefica Odeljenja za zakonodavno-pravnu regulativu UGS “Nezavisnost”, posle obelodanjivanja izveštaja Američke advokatske komore u kojem se navodi da je Nacrt zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima neustavan, jer nije usaglašen sa potvrđenim međunarodnim sporazumima i obavezama Srbije.

Kako Kikovićeva podseća, u predloženim normama o sezonskom radu nema ni reči o zapošljavanju i zaštiti radnika.

– Dakle, imaćemo pravne subjekte koji će poslovati zahvaljujući ljudima koji neće biti u radnom odnosu i koji neće moći da ostvaruju prava iz radnog odnosa u skladu sa Ustavom i pravom na rad. Na kraju, ovaj nacrt je i u suprotnosti sa odredbama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005, 91/2015 i 113/2017 - dr. zakon), jer u nacrtu se navodi da će se sve ono što nije normativno uređeno njime uređivati Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje). Kako se u takvim slučajevima može primenjivati ZOR kada se on kao sistemski zakon primenjuje za pravne institute samo tamo gde je zaključen ugovor o radu – napominje ona.

Sindikalno organizovanje je u Srbiji garantovano zakonom, a u dokumentu se povlači da Zakon o radu, trenutno na snazi, eksplicitno garantuje prava sindikalnog organizovanja radnika koji se nalaze u stalnom radnom odnosu. Američka advokatska komora ukazuje da Nacrt zakona bitno proširuje spektar onih koji se smatraju radnicima van radnog odnosa i negativno utiče na pravo na organizovanje i kolektivno pregovaranje.

“Ukratko rečeno, zaštita prava na sindikalno organizovanje je imperativ kod radnika migranata, zato što su podložniji lošim radnim uslovima, krađi nadnice i surovim ekonomskim standardima. Suzbijanje slobode udruživanja i kolektivnog pregovaranja na osnovu ovog Nacrta zakona samo će pogoršati ionako teške uslove rada i rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih. To je u suprotnosti sa brojnim konkretnim obavezama Međunarodne organizacije rada koje je Srbija prihvatila”, naglašava se u izveštaju.

Novi zakon će sindikatima oduzeti veliki broj ljudi, jer su to organizacije koje štite prava zaposlenih, a to su prema odredbama samo oni koji imaju zaključen ugovor o radu.

Time se smanjuju mogućnosti za reprezentativnost sindikata i slabi zaštita radnih i socijalnih prava zaposlenih – navodi ona.

U ovom nacrtu se, osim u turizmu u kojem se skoro sve radne pozicije prevode u sezonski rad, predlaže i uvođenje sezonskog angažovanja radnika i kod nekih zdravstveno rizičnih zanimanja, kao što su drvoseče u šumskoj industriji ili rukovaoci kombajnima i drugim složenim poljoprivrednim mašinama. Nema garancija da će radnicima na ovim poslovima poslodavci obezbeđivati sve uslove za bezbedan i zdrav rad, kao što je to propisano Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

Inače, usvajanje ovog zakona ne predviđa se pre aprila ove godine, a Nacrt je prošao kroz javnu raspravu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 21.02.2022.
Naslov: Redakcija