Zastava Bosne i Hercegovine

IPARD JAVNI POZIV ZA NABAVKU NOVOG TRAKTORA: Rok za podnošenje zahteva do 22. aprila 2022. godine


Uprava za agrarna plaćanja raspisala Sedmi javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora.

O ovom pozivu više je rekao konsultant za pisanje projekata Slobodan Teofanov.

"IPARD za sada predviđa subvencije i podsticaje za traktore (deo sredstava koji je ostao iz prethodnih poziva). Moguće je da se na jesen 2022. godine pojavi i poljoprivredna mehanizacija, eventualno će se prebaciti za narednu godinu kada će se većina poziva i objaviti: za silose, hladnjače, za farme i preradu.

Na proleće 2023. godine će se pojaviti poziv za seoski turizam, a taj poziv pripada IPARD-u III.

"Kada su u pitanju traktori, govori se o onima do 100 kw. Onaj koji ima od 20-50 ha, moći će da računa na traktor od 100kw a onaj koji ima od 2 do 20ha (ratarske kulture) će moći da računa na onaj od 80kw", rekao je Teofanov. Što se tiče voćarskih traktora, proizvođač mora imati preko 5ha voća, za oblast povrtarstva mora imati preko 3ha pod povrćem na otvorenom i 0.5ha pod plastenicima.

Moći će da apliciraju i stočari koji imaju objekte kapaciteta preko 20 tovnih odnosno muznih grla.

U Upravi očekuju do 500 prijava od kojih će oko polovine proći bodovni kriterijum.

Neki od bodovnih kriterijuma su da je ženskog pola (15 bodova), mlađi od 40 godina (15 bodova), član zadruge (10 bodova), da živi u otežanim uslovima (20 bodova) itd.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, Đorđe Simović, 21.02.2022.
Naslov: Redakcija