Zastava Bosne i Hercegovine

INICIJATIVA TAS: Novi paket pomoći opet izostavio najugroženije delatnosti


Novi paket pomoći koji je odredila Vlada Republike Srbije za pomoć privredi ugroženoj pandemijom je istovetan kao i prethodna dva paketa i usmeren je isključivo linearno, ka celoj privredi, i na isplatu minimalnih ličnih dohodaka, saopštila je Incijativa TAS.

"Malim privrednicima je početkom 2021. godine postalo jasno da se uzimanje ovako kreiranog paketa pomoći apsolutno ne isplati i da samo stvara gubitke. Paketi pomoći su sa uslovljavanjem neotpušanja radnika tri meseca nakon prijema poslednje isplate. Dakle, bez obzira da li ćete privređivati u narednom periodu, što Vam niko ne može garantovati, ili ne, bićete prinuđeni da uzimanjem pomoći stvarate nove gubitke u poslovanju. To će dovesti sasvim sigurno do potpunog urušavanja male privrede i veliki broj privrednih subjekata iz najugroženijih delatnosti će morati staviti katanac na svoje radnje, agencije, restorane, kafiće...", navodi se u saopštenju.

Turizam i ugostiteljstvo nalaze se među najteže pogođenim sektorima privrede zbog svih ograničenja koja su bila nametnuta kako bi se sprečilo širenje virusa.

Vlada je odredila pomoć i pojedinim sektorima kao što su hotelijerstvo i prevoz, ali opet iz paketa izostavlja turizam. Turizam ima pad od preko 90 odsto u prihodovanju dok su svi računi sve vreme uredno stizali sa identičnim iznosima kao i u mesecima pre pandemije.

Najugroženije su turističke agencije koje 11 meseci apsolutno ne prihoduju. Preko 200 agencija je već zatvoreno, a u narednih mesec dana zatvoriće se još oko 170 turističkih agencija. Do sada je u ovom sektoru otpušteno preko 50 odsto radnika, ukazuje Inicijativa TAS.

Pored toga, turističke agencije se suočavaju sa ogromnim problemom u vidu nabavke neophodne polise od osiguravajućih kuća koje su tokom pandemije podigle cene koštanja istih za 300 odsto.

Prema rečima Inicijative zemlje sveta su svoju pomoć isključivo usmerile na pomoć najugroženijim sektorima, turizmu, ugostiteljstvu, hotelijerstvu.

U Evropskoj uniji je do sada bilo 5-6 takvih paketa pomoći. U svim država sveta je pre svega poštovan Ustav i ustavom zagarantovano pravo na rad i bez obzira na proglašenje vanrednog stanja nisu svojim delovanjem kršili odredbe Ustava.

Svim delatnostima koje su imale zbog pandemije ograničeno radno vreme ili u određenom periodu nisu mogli uopšte da rade, delimično su nadoknađeni gubici.

"Privrednici se okupljaju i spremni su na kolektivnu tužbu protiv države koja će evidentno imati svoj epilog u Strazburu", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 17.02.2021.