Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Naplata alimentacije u nadležnosti je javnih izvršitelja. Izvršenje se može sprovesti do polovine primanja


Začarani krug naplate alimentacije, nažalost, tema je o kojoj se često govori kod nas. Sudski procesi nekada traju godinama, a pozitivan ishod ne znači nužno i da će zaostali novac konačno leći na račun.

Kao rešenje sve se češće pominje osnivanje alimentacionog fonda, modela koji je već zaživeo u pojedinim zemljama u regionu. To je bila ujedno i tema okruglog stola u Skupštini AP Vojvodine.

Tačan broj roditelja i staratelja koji ne isplaćuju alimentaciju, gotovo je nemoguće utvrditi, jer se mnogi korisnici izdržavanja ne odlučuju na sudski postupak naplate. Za one koji uđu u to kolo, postupak često bude dugotrajan i mukotrpan, a načini izbegavanja isplate, mnogobrojni.

Žrtve nasilja i njihova deca na vrhu su liste onih, koji ostaju bez alimentacije. Zbog toga se sve češće nameće tema stvaranja Alimentacionog fonda. On već postoji u Sloveniji i Hrvatskoj, a funkcioniše tako što se iz tog fonda uplaćuje novac predviđen pravosnažnom sudskom odlukom, a koji država kasnije regresira od dužnika.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019), počeo je da se primenjuje od 1. januara pa će uskoro biti vidljivo da li je dao rezultate. Postupci su svakako efikasniji, kažu učesnici okruglog stola, ali je glavni problem i dalje naplata potraživanja.

Izvor: Vebsajt RTV, Vesna Spasojević, 19.02.2020.
Naslov: Redakcija