Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O NACIONALNOM OKVIRU KVALIFIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE: Od 1. januara 2020. godine omogućeno elektronsko priznavanje diploma stečenih u inostranstvu


Priznavanje strane školske isprave je postupak kojim se kvalifikacija stečena u inostranstvu izjednačava sa odgovarajućom, važećom javnom ispravom Republike Srbije, čime pojedinac stiče pravo za nastavak školovanja i/ili na zapošljavanje. Ovaj postupak sprovodi ENIC/NARIC centar, kao organizaciona jedinica Agencije za kvalifikacije na osnovu Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 27/2018 i 6/2020).

Detaljna uputstva za pokretanje postupka priznavanja stranih osnovnoškolskih, srednjoškolskih i visokoškolskih isprava se mogu naći na internet stranici Agencije.

Počevši od 01.01.2020. godine, Agencija je omogućila da se elektronski zahtev za pokretanje postupka priznavanja stranih visokoškolskih isprava, kao i neophodna dokumentacija, podnosi isključivo elektronski na portalu Agencije putem eUsluge:

eProfesionalno priznavanje stranih visokoškolskih isprava omogućava brže i lakše sprovođenje postupka, imajući u vidu da je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije povratak mladih stručnjaka iz inostranstva u Srbiju.

Agencija će u narednom periodu omogućiti i pokretanje postupka priznavanja stranih osnovnoškolskih i srednjoškolskih isprava putem eUsluge.

Izvor: Vebsajt Vlade 23.02.2020.
Naslov: Redakcija