Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Primena Zakona počinje 1. juna 2017. godine. Završena je edukacija trenera za sudije i tužioce, a upravo je započeta obuka za više od 400 nosilaca pravosudnih funkcija. Kao treća faza obuke predviđene su radionice na nivou lokalnih samouprava, u koje će biti uključene i nevladine organizacije i udruženja


Povodom početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016) od 1. juna 2017. godine započela je obuka odnosno specijalizacija za više od 400 sudija i tužilaca koji će neposredno primenjivati nove zakonske odredbe, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Tim povodom ministarka pravde Nela Kuburović je razgovarala sa koordinatorom Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesnom Stanojević.

Stanojević je istakla da predstavnici tog savetovališta imaju veliko iskustvo i znanje koji mogu da budu od koristi svima onima koji će primenjivati novi Zakon, dok je ministarka ukazala da je od velike važnosti da se do početka primene novog Zakona obezbede svi neophodni uslovi za njegovo efikasno sprovođenje, što između ostalog podrazumeva specijalizaciju sudija, tužilaca i policije, koji će neposredno primenjivati nove zakonske odredbe.

Ona je navela da je završena edukacija trenera za sudije i tužioce i da je upravo započeta obuka za više od 400 nosilaca pravosudnih funkcija.

Kako nevladin sektor ima veliko neposredno iskustvo u radu sa žrtvama porodičnog nasilja, ministarka Kuburović je ukazala da su kao treća faza obuke predviđene radionice na nivou lokalnih samouprava, u koje će biti uključene i nevladine organizacije i udruženja, poput Savetovališta.

Na taj način svim akterima koji će postupati po novom Zakonu biće preneta sva iskustva i znanja i od strane civilnog sektora.

Kuburović i Stanojević su se usaglasile da javnost ima velika očekivanja od Zakona, koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 23. novembra 2016. godine, budući da Zakon donosi nove mere u borbi protiv porodičnog nasilja.

Ministarka Kuburović je naglasila da, iako postoje različiti vidovi pravne podrške za žene žrtve nasilja u porodici, Srbiju očekuje i usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, što će dodatno osigurati pristup pravdi onim žrtvama kojima je pomoć najpotrebnija.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 22.02.2017.
Naslov: Redakcija