Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O TRANSPLANTACIJI ORGANA: Predviđa se pretpostavljena saglasnost donorstva organa nakon smrti, osim za ona lica koja su to pismeno odbila


Iako statstika pokazuje da su mnogo veće šanse da nam u životu zatreba transplantacija, nego da budemo davaoci organa, naši građani nisu dovoljno zainteresovani da zaveštaju i daruju organe. Direktor Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, Nenad Milojičić, kaže da građani ne treba da se plaše Nacrta zakona o transplantaciji organa.

Izrada Nacrta zakona počela je 22. februara 2016. godine, a najviše polemike u javnosti izaziva najava da bismo ubuduće svi mogli da budemo davaoci organa, osim ukoliko se nismo izjasnili da smo protiv toga.

Milojičić kaže da pretpostavljena saglasnost znači da niste protiv. "Opet se obavlja razgovor sa porodicom i ukoliko se porodica ne slaže sa donacijom neće biti transplantacije organa. Država neće ništa raditi nasilno, neće uzimati organe kako to najčešće ljudi negativno komentarišu, građani ne treba da se plaše novog zakona, kakav će on biti, videćemo nakon javne rasprave i parlamentarne procedure."

Plan Ministarstva zdravlja je da do 1. juna 2016. godine pošalje Nacrt zakona u Brisel na mišljenje.

"Nakon dobijenog mišljenja, ide javna rasprava, sve zainteresovane strane će moći da daju svoje primedbe a nakon toga ide na mišljenje drugim ministarstvima i zatim u parlamentarnu proceduru", zaključio je Milojičić.

Izvor: Vebsajt RTS, 22.02.2016.
Naslov: Redakcija