Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Vlada RS nije prihvatila inicijativu za izmenu Zakona kojom bi se roditeljima dece obolele od teških bolesti omogućilo odsustvovanje sa posla dok traje lečenje i naknada zarade od sto odsto


Vlada Srbije je Skupštini Srbije predložila da predložene izmene ne prihvati u načelu, s obzirom na to da bi se njihovim usvajanjem visina naknade zarade za vreme privremene sprečenosti za rad u potpunosti izjednačila sa zaradom za sve uzroke privremene sprečenosti na rad.

To, kako navodi Vlada u obrazloženju dostavljenom parlamentu, ne postoji ni u jednom sistemu obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Takođe, navodi se i da su za to potrebna dodatna finansijska sredstva koja u ovom momentu ne mogu obezbediti ni organizacija obaveznog zdravstvenog osiguranja, ni poslodavci.

Poslanik Dušan Milisavljević, koji je predlagač ovih izmena, izjavio je da očekuje da će izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju biti usvojene uprkos tome što je Vlada Srbije predložila parlamentu da te izmene ne prihvate.

"Vlada je danas dostavila mišljenje parlamentu da ne prihvata ovaj zakon u načelu, međutim, ja želim da podsetim da je skupština ta koja odlučuje da li neki zakon može ili ne može biti usvojen", kaže Milisavljević.

On je rekao da su te izmene zakona i dalje u skupštinskoj proceduri, i podsetio da je prema važećim zakonskim propisima u Srbiji maksimalno odsustovanje roditelja dece obolele od raka do četiri meseca, ističući da se karcinom i leukemija leče znatno duže.

Milisavljević je napomenuo da je o usvajanju zakona razgovarao sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorkom RFZO Vericom Lazić i da se traži način da se reši problem finansiranja.

"Ono što je meni najvažnije je da ne postoji negativno mišljenje Ministarstva zdravlja i RFZO. O ovoj temi sam razgovarao i sa ministrom i direktorkom fonda. Imali smo zajednički stav da se uđe u razmatranje i prihvatanje zakona", rekao je on.

 Kako je objasnio, RFZO je tražio vremena da dobije tačan uvid u finansijska sredstva koja bi bila potrebna za realizaciju zakona, rekavši da veruje da je to zaista razlog, i da će u narednim nedeljama poslanici razmatrati i usvojiti predlog zakona.

 Milisavljević je dodao da je Vlada Srbije dala mišljenje koje se, smatra on, može promeniti.

Izvor: Blic, 23.02.2015.