Zastava Bosne i Hercegovine

ANALIZA ADVOKATA VLADIMIRA M. GAJIĆA DATA LISTU “DANAS” O REZULTATIMA ŠTRAJKA ADVOKATA


Izvod iz analize…

Ako pogledate reakcije advokata na blogu "Protest advokata" povodom sve učestalijeg "kršenja" sporazuma od 8. januara 2015. godine, koji je zaključen između Ministarstva pravde i "stručnog tima" Advokatske komore Srbije, videćete posledice "pobede" advokata.

Da podsetimo na vremensku hronologiju. Dana 30. decembra 2014. godine stručni tim AKS objavio je da su pregovori prekinuti zbog suštinskih neslaganja sa pregovaračkim timom Ministarstva pravde.

Istog dana, dok se još ni novinari nisu razišli iz prostorija komore, stigao je poziv ministra pravde da se pregovori nastave odmah, sutradan. Odjednom, u kopernikanskom obrtu, advokati prihvataju poziv, odlaze na taj sastanak poslednjeg dana 2014. godine i nakon sastanka objavljuju da je dogovor pao i da je to "velika pobeda advokature". Odmah nakon Božića sporazum je potpisan, da bi u tri dana bile održane sednice upravnih odbora svih advokatskih komora na kojima je sporazum dobio befel.

Samo su beogradski advokati sazvali pravu Skupštinu na koju su pozvani svi advokati Beograda, njih oko 3.500. Skoro 1.000 beogradskih advokata došlo je na Skupštinu. Na osnovu tada prvi put obnarodovane "očigledne većine", bez prebrojavanja glasova, proglašena je pobeda za sporazum.

Grupa nazvana "131", među kojima je bilo i više doajena beogradske advokature i predstavnika "velikih" advokatskih kancelarija, predlagala je da se odbije potpisivanje sporazuma koji je po advokaturu "truli kompromis" i da odluku o prekidu štrajka ostavimo Skupštini AKS. Ovaj predlog zasnivao se na potrebi da se bar spase čast advokaturi i da se borba nastavi pred Ustavnim sudom Srbije.

Da bi protest advokata izgurao do prave pobede, bilo je neophodno da ima važnu osobinu. Ta osobina je karakter. Međutim, sa karakterom problem ima cela nacija, pa je bilo nerealno očekivati da je ima i advokatura u svojim predstavnicima.

Nakon malo više od mesec dana od potpisivanja sporazuma i usvajanja izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu i seta drugih zakona, javni beležnici izlaze sa svojim kreativnim tumačenjem zakona. Po njima, javni beležnici mogu sve što mogu i advokati, plus mogu i ono što advokati ne mogu.

Opšte je poznato da u Srbiji u mnogim propisima obaveze državnih organa koje su uređene odredbama bilo kog zakona, u slučaju kršenja, nemaju nikakvu sankciju. Tako je i sa propisima u vezi sa notarima. Za javnog beležnika nema sankcije ako sačinjava ugovore koje mu zakon nije dao u nadležnost. Nije mu zabranjeno, dakle, dozvoljeno mu je. Da ne bi od sada morali da plaćaju i advokata i notara, sasvim je logično da se građani u poveravanju svih poslova oko ugovora okrenu notarima. Notar ima javna ovlašćenja, u nekim segmentima on ima i sudska ovlašćenja, on iza sebe ima državnu zastavu i državni grb. Naspram njega advokat deluje nemoćno, pa čak i tužno.

Sad AKS preko predsednika poziva na hitan sastanak predstavnike Vlade i javnih beležnika uz "pretnju" kako će da podnosi krivične prijave. Pretnja krivičnim prijavama u pravnom pogledu deluje krajnje amaterski, a u sociološkom ta pretnja je tragikomična. Preti se i novim štrajkom? Prazna puška je to, svi to vide.

Advokati se i dalje širom Srbije žale na nepoštovanje dogovora oko poreza od strane Poreske uprave. Nijedan advokat koji paušalno plaća porez ne može da overi sebi i članovima porodice zdravstvenu knjižicu jer "nije stiglo tumačenje" iz Vlade. Poreze i doprinose sada advokati uopšte ne plaćaju, kamate nam teku, a možda će da nas gone i za poresku utaju.

Nije dakle sporno da je advokatura, iako na dobrom putu da stvarno pobedi, izgubila. Na kršenje Ustava, na odliv iz državnog budžeta zbog prelivanja sudske takse u kasu notara, na korupciju, na vređanje, pretnje i sva ostala ponižavanja pristali smo sami, nažalost. Naravno, ne svi. Izborićemo se valjda jednog dana za "bolju advokaturu". 

Izvor: http://www.danas.rs

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: